Vérvirág (Scadoxus multiflorus) gondozása, teleltetése

vérvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A vérvirág (Scadoxus multiflorus) Dél-Afrika területéről származó, különlegesen szép növény, amely az amarillisz félék családjába tartozik. Lakásban, valamint szabadban egyaránt tarthatod. Fagyérzékeny növény, emiatt a szabadban tartott példányok teleltetést igényelnek. A vérvirág érdekességét gömb formájú, tenyérnyi virága adja, amelyet akár 200 darab aprócska csillag alakú virág is alkothat. Hogy még inkább vonzza a tekinteteket, virága élénkpiros, narancssárgás színben játszik. A kertben cserépbe és szabadföldbe ültetve is nevelheted.

Gondozás

A vérvirág kényes növény, a gondozása odafigyelést igényel, ezért kezdők számára nem a legjobb választás.

Talajigény

Tápanyagigényes növény, ezért tápanyagban gazdag, jó szerkezetű nedves talajba ültesd.

Tápanyagigény

Mivel magas a tápanyagigénye, ezért érdemes minden tavasszal és nyáron marhatrágya lével öntözni, illetve külön tápoldatozásról is gondoskodni.

Fényigény

Mivel a trópusi élőhelyén is az esőerdő talaján él, ezért jól érzi magát a kert nagyobb fák alatti, árnyasabb részén is, világos, félárnyékos helyet egyaránt választhatsz számára, a tűző napot nem kedveli.

Vízigény

Magas vízigényét rendszeres öntözéssel elégítheted ki, nyugalmi időszakában kevesebb vízzel is beéri. Tavasztól egészen a virágzási idő végéig gondoskodni kell arról, hogy a földje mindig kissé nyirkos legyen, túlöntözni azonban nem szabad. Ősztől tavaszig mérsékelt öntözést igényel,a földje ne száradjon ki.

Szaporítása

Szaporítani hajtásról és magról is lehet. Magjait tavasszal, kb. 2-3 cm mélyre kell vetni.

Teleltetés

Az első fagyok előtt vidd a lakásba a cserépbe ültetett vérvirágot, a szabadföldbe ültetett gumókat ásd ki és teleltesd át fagyvédett helyen. A kiásott gumókat a fagyveszély elmúltával tavasszal ültetheted el. A téli időszakba is minimum 10 fokos helyet keress a számára.

Ültetés, átültetés

A bolygatás nem viseli jól, ezért csak 3-4 évente szabad átütetni, de csak és kizárólag tavasszal.

Betegségek, kártevők

Betegségekre nem érzékeny, de a kártevők közül a csigák megtámadhatják.

Mérgező hatása

A vérvirág mérgező növény, ezért kisgyermekektől és háziállatoktól távoltartandó.

Összegzés

A vérvirág (Scadoxus multiflorus) egy Dél-Afrika területein őshonos, az amarillisz félék családjába tartozó, páratlan szép növény. Szép dísze lehet a lakásnak, de a szabadba is kiültethető. Kényes növény, a gondozása odafigyelést igényel, emellett mérgező is. Állandó melegre és párára van szüksége, de a tápanyagigénye is magas. Megfelelő gondozással azonban szép dísze lehet akár a kertednek, akár az otthonodnak.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek