Viaszvirág (Hoya) gondozása

hoya
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A Hoya nemzetségbe kb. 200 különböző viaszvirág faj tartozik. A Hoya nemzetség nevét, az angliai Northumberland herceg főkertésze, Thomas Hoy után kapta. Ezek a különleges szépségű növények a Dél-Kínától Ausztráliáig húzódó területet, valamint Alsó-Burmát népesítik be. Porcelánvirág és Mária könnye néven is ismerheted őket. Virágai porcelánra emlékeztetőek, műhatásúak, fajtától függően fehérek, halvány vagy erősebb rózsaszínűek lehetnek, gömbformába rendeződnek, csillag alakúak. A legtöbb viaszvirágnak nincs illata. Kúszónövényként is tartható.

Szobanövényként csak néhány viaszvirág fajt árusítanak a kertészeti üzletek, ezek közül a leggyakoribb a Hoya bella, a Hoya carnosa, a Hoya lacunosa, a Hoya multiflora valamint a Hoya linearis.

Gondozás

A viaszvirág nem túl igényes növény, de a gondozása odafigyelést igényel. Ha túl sok vagy túl kevés fény éri, akkor ledobja a virágait, túl meleg helyen pedig egyáltalán nem hoz virágokat.

Talajigény

A talajra nem mondható igényesnek, egyedül arra érdemes figyelni, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt válassz a számára. A B típusú virágföld például jó választás.

Tápanyagigény

Tápoldatoznod elég csak a növekedési időszakban (tavasszal és nyáron), ilyenkor elég, ha kéthetente adsz neki egy kis tápoldatot. Érdekesség a viaszvirággal kapcsolatban, hogyha túl sok tápanyagot adsz neki, akkor inkább a levelek és hajtások kezdenek el fejlődni a virágok helyett, ezért nem szabad túlzásba esni a tápoldatozással.

Fényigény

A viaszvirág fényigényes növény, világos, kellemesen meleg helyen érzi igazán jól magát. A teljes napfényt is elviseli bizonyos mértékig, de a tartósan erős, tűző napot nem szereti. Fontos, hogy ne mozgasd a növényt, legyen állandó a helye, mivel a változó fényviszonyokra a virágok és bimbók lehullásával reagálhat. Nyáron védett, világos, nem tűző napos helyen a szabadba, is kikerülhet a teraszra vagy az erkélyre.

Hőigény

Télen, alacsonyabb hőmérsékleten, kb. 12- 14 fokos szobahőmérsékletű helyen tartsd, ugyanis erre az alacsonyabb hőfokra van szüksége a virágzásához. Ha egész évben melegben, szobahőmérsékleten tartod, akkor a virágzás elmarad.

Páraigény

A viaszvirág bizonyos fokig tolerálja a szoba száraz levegőjét, de ez nem ideális a számára. Érdemes leveleit vízzel permetezned, főleg abban az időszakban, amikor hajtásai fejlődnek.

Vízigény

A viaszvirág átlagos vízigényű növény, nem szabad túlzásba vinned az öntözését, ugyanis a túlöntözésre nagyon érzékeny. Tavasszal és nyáron mértékkel öntözd, télen ennél ritkábban.

Szaporítása

Szaporítani dugványozással tudod. Fejdugvánnyal és a szárdugvánnyal egyaránt szaporítható.

Metszés

Ilyenkor célszerű a túl hosszúra nőtt hajtásokat is megmetszened.

Ültetés, átültetés

Ha úgy érzed, hogy szükségessé vált a viaszvirág átültetése, akkor tavasszal ültesd át B típusú virágföldbe. Idősebb növényeket 2-3 évente elegendő átültetni.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül a levéltetvek károsíthatják, megjelenésük olyankor jellemző, ha télen túl meleg helyen tartod a növényt. Ha túl hideg a növény földje, vagy túlöntözöd, azt a levelek és a hajtások hullása jelzi. Ha kevés fényt kap a növény, vagy megváltoztatod a helyét, akkor virághullás jelentkezhet.

Viaszvirág fajok

Hoya bella

A Hoya bella Alsó-Burmából származó viaszvirág faj, bogernyő virágzatát alkotó kis virágai általában porcelán fehér árnyalatúak, közepük pedig bíbor színű. Illatos virágai általában nyáron nyílnak. Függesztett növénytartóba ültetve, világos, kellemesen meleg, párás helyen fejlődik legszebben.

Hoya carnosa – Húsos viaszvirág/Porcelánvirág

A Hoya carnosa Dél-Kínától Ausztráliáig őshonos viaszvirág faj, erőteljesebb növekedésű, mint a Hoya bella, egyébként eléggé hasonlít egymásra a két faj. A Hoya carnosa félgömböt formázó virága, nem csak fehér lehet, piros és rózsaszín változat is létezik.

Ennek a fajnak 2 és 3 levélszínű változatát is forgalmazzák a kertészetek. A Hoya carnosa ’Variegata’ levele zöld és bézs színű, míg a Hoya carnosa ’Tricolor’ változaté zöld, bézs és rózsaszín.

Hoya lacunosa

A Hoya lacunosa megjelenése kicsit eltér az előző két viaszvirágétól. Virágzata szintén bogernyő, ugyanakkor a virágzatot alkotó kis virágok, inkább emlékeztetnek kicsi, kerek gombokra, mint csillagokra.

A virágok színe fehér, közepük világossárga. Levelei kerekdedek hegyesedő levélvégekkel.

Hoya multiflora

A Hoya multiflora Malajziában őshonos viaszvirág faj, az előbbiektől lényegesen eltérő virágzattal.

Lecsüngő virágai sárga és fehér színűek, a virágok közepe sötét színű, formájuk a lándzsa hegyéhez hasonló. Levelei méregzöld színűek hosszúkásak kissé hegyesedő levélvéggel. Gondozása a Hoya belláéval azonos.

Hoya linearis

Virágai ernyőt alkotnak és fehér színűek. Levelei húsosak és hosszúkásak, a babra emlékeztetnek, ceruza vastagságúak.

A levelek és virágok hosszú hajtásokról csüngnek, pazar látványt nyújtanak, ha a növényt egy függesztett növénytartóba ülteted.

Összegzés

A viaszvirág a Hoya nemzetség tagja, több mint 200 faja létezik világszerte. Őshazája Dél-Kína és Ausztrália, ahol a természetben kúszónövényként található meg, hazánkban azonban szobanövényként ismerhetjük, érdekes, porcelánra emlékeztető, műhatású virágai miatt tartják. A gondozása odafigyelést igényel, mert nem megfelelő körülmények között elveszíti vagy nem is neveli a virágait.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek