Vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) gondozása, betegségei

vitorlavirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) a kontyvirágfélék családjába tartozik, Kolumbia és Venezuela területén őshonos bokrosodó növény, mely akár az 1 méter szélességet és magasságot elérheti. Jellemzően márciustól, szeptemberig virágzik szobanövényként tartva. Hosszúkás méregzöld leveleivel, valamint érdekes, vitorlára emlékeztető fehér virágaival lehet otthonod dísze.

Remek választás olyan helyiségekbe, ahol viszonylag kevés a fény, ugyanis félárnyékban is jól érzi magát. Pozitív tulajdonsága, hogy nemcsak a levegő szén-dioxid tartalmát csökkenti, hanem más káros anyagok mennyiségét is.

Gondozás

A vitorlavirág az egyik legkönnyebben nevelhető szobanövény, egy kis odafigyeléssel csodás dísze lehet a lakásodnak.

Talajigény

Talaj tekintetében nem igényes, a legszebben laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik. A B típusú virágföld tökéletes a számára.

Tápanyagigény

Tavasztól nyárig kéthetente adj neki mérsékelt töménységű tápoldatot is.

Fényigény

Nagyon jól alkalmazkodik kevésbé jó fényviszonyokhoz, világos, és félárnyékos helyen is szépen fejlődik, a túl sok fényt, illetve a teljes árnyékot nem kedveli.

Hőigény

A 18-25 fokos szobahőmérséklet megfelelő a számára, és télen is legalább 16 fokot igényel.

Páraigény

A vitorlavirág kedveli a párás környezetet, főként nyáron, valamint a fűtési időszakban permetezd vízzel a leveleit, vagy alkalmazz közvetett párásítást.

Vízigény

A vitorlavirág átlagos vízigényű növény. Öntözését lágy, szobahőmérsékletű vízzel végezd. Tavasszal és nyáron rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, fontos, hogy a talaja mindig kissé nyirkos legyen. Október és január között kevesebb öntözésre van szüksége.

Szaporítás

Szaporítani is tavasztól szabad, ami tőosztással a legegyszerűbb, de magról is szaporítható, bár ez hosszadalmasabb folyamat.

Metszés

Metszést nem igényel, de az elszáradt növényi részeket érdemes róla eltávolítani.

Teleltetés

A téli időszakba kicsit hűvösebb, de minimum 16 fokos helyre van szüksége, illetve minimális öntözésre.

Ültetés, átültetés

Átültetését február, március hónapokban végezheted el, erre a célra a B virágföld megfelelő.

Betegségek, kártevők

Gyakori kérdés hogy miért barnulnak és kezdenek el száradni a vitorlavirág levelei. Ezt a problémát a levegő alacsony páratartalma, a növény alulöntözése, az elhasználódott rossz szerkezetű talaj, valamint a kevés és a túl sok tápanyag is okozhatja.

Összefoglaló

A vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) egy Kolumbia és Venezuela területéről származó, bokrosodó habitusú növény, melyet hazánkban szobanövényként tartanak. Az egy méteres szélességet és magasságot is elérheti, elsősorban vitorlára emlékeztető virágai miatt tartják. Könnyen nevelhető növény, mely levegőtisztító hatása is van. Melegigényes növény, ugyanakkor a fényre nem érzékeny. Öntözés tekintetében sem igényes, ahogy talaj tekintetében sem.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek