Vízipálma (Cyperus alternifolius) gondozása

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A vízipálma (Cyperus alternifolius) Afrikából származó, a palkafélék családjába tartozó növény. Szobanövényként tartott változata kb. 1méteres magasságot ér el, egyes fajai, akár 5méteres magasságig is növekedhetnek. Fő díszét a hajtások végén fejlődő levélüstök adja, melyet, vékony, hosszú levelek alkotnak. A hajtások végén, virágokat is hoz, de ezek nem különösebben dekoratívak. A vízipálmát szobanövényként, valamint kerti tavak díszeként szabadföldbe ültetve vagy dézsás növényként is tarthatod.

Gondozás

Ez a növény kifejezetten azok számára lesz jó választás, akik hajlamosak túlöntözni a növényeiket. A vízipálma egy nagyon könnyen nevelhető növény, ha pár egyszerű szabályt betartasz a gondozásával kapcsolatban.

Talajigény

Legjobban a tápanyagban bővelkedő talajba ültetve fejlődik, ezért az ültetéséhez tápanyagban bővelkedő, humuszos talajt válassz.

Tápanyagigény

A tavaszi, valamint nyári időszakban gondoskodj tápanyag utánpótlásról, mert tápanyagigényes növény, a rendszeres, bőséges öntözés pedig kimossa a tápanyagokat a talajból.

Fényigény

Legszebben átlagos fényviszonyok mellett, kellemes melegben fejlődik. Ültetési helyéül nem tűző napos, világos, de félárnyékos helyet is választhatsz a számára, akár a fürdőszobában is szépen megél.

Hőigény

A vízipálma 15-25 fok közötti hőmérsékletet kedveli, az átlagos szobahőmérséklet megfelelő lehet a számára, télen is minimum 10 fokos helyiségben tartsuk.

Páraigény

Kedveli a páradús környezetet, ezért érdemes esőszerűen megöntözni, illetve „zuhanyoztatni”.

Vízigény

A vízipálma, ahogy neve is utal rá, vízigényes növény. Földjét az öntözések során tartsd folyamatosan nedvesen, szinte lehetetlen túlöntözni, inkább az alulöntözés jelenthet gondot.

Szaporítása

Szaporítani dugványozással, valamint tőosztással tudod.

Ültetés, átültetés

Évente egyszer, a vegetációs időszak kezdetén érdemes átültetni egy nagyobb cserépbe, ám ha évközben veszed észre, hogy kinőtte a cserepét, akkor egy év közbeni átültetést is beiktathatsz.

Betegségek, kártevők

Betegségekre és kártevőkre nem mondható különösebben érzékenynek, betegsége nem ismert, a kártevők közül talán csak a pajzstetvek, illetve a levéltetvek támadhatják meg.

Összegzés

A vízipálma (Cyperus alternifolius) egy Afrikából származó palkaféle, melyet hazánkban szobanövényként ismerünk, de szabadban a kerti tavak partján is jól érzi magát. Ahogy a neve is mutatja, rendkívül vízigényes növény, remek választás azok számára, akik rendszeresen túlöntözik a szobanövényeiket. Az alulöntözés és a hidege megviselheti, ezért bőséges öntözésről, és kellemes meleg, világos, esetleg félárnyékos helyről kell gondoskodni a számára.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek