Zámia (Zamioculcas zamiifolia) gondozása, szaporítása

zámia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A zámia, zamioculcas vagy legénypálma (Zamioculcas zamiifolia) rendkívül igénytélen, ugyanakkor nagyon dekoratív szobanövény, mely a cikászok nemzetségébe tartozik. Egyetlen faja, a zamioculcas zamiifolia Kelet-Afrika trópusi éghajlatáról származik. Eredeti élőhelyén a nedves időszak, és az aszály váltakozik, emiatt gyökérrendszere átalakult, és gumóiban hónapokig képes vizet raktározni. Lágyszárú, örökzöld növény, mely aszály idején lombhullatóvá válik.

Gondozás

Az legénypálma gondozása viszonylag egyszerű, mert nincsenek nagy igényei, mindössze két dologra kell odafigyelni a tartása során. Az egyik, hogy ne helyezd tűző napra, a másik pedig, hogy kerüld a túlöntözést., míg a pangó víz a növény pusztulását eredményezhetik.

Talajigény

A talajra nem igényes, szinte a B típusú virágföld is tökéletesen megfelel a számára.

Tápanyagigény

Tavasztól őszig kéthetente adj a növénynek kis mennyiségű tápoldatot.

Fényigény

A zámai nagyon jól tolerálja a különböző fényviszonyokat, árnyékos, félárnyékos és napos helyre is kerülhet, ám a legjobban világos helyen érzi magát. A tűző nap a levelek sárgulását okozhatja, ezért ilyen helyre ne kerüljön.

Hőigény

Szobahőmérsékleten érzi igazán jól magát, a hideg huzatos helyet nem szereti.

Páraigény

Nem páraigényes, a lakás átlagos páratartalma tökéletesen megfelel a számára.

Vízigény

A zámia jól tűri a szárazságot, a pangó víz viszont a növény pusztulását eredményezhetik. Gyakran öntözni nem kell, hiszen a gumójában képes raktározni a vizet.

Szaporítás

Szaporítani leveleiről, illetve száráról tudod. A levágott levelet, vagy szárat ültesd el nedves homokba, tedd világos helyre a cserepet, amibe ültetted, és tartsd nedvesen a talajt. Kb. 1 év alatt fejlődik ki gumója, amely leveleket hoz. Ekkor ültesd át a fiatal növényt cserépbe, jó minőségű virágföldbe. Másik lehetőség a szaporításra a tőosztás, amit az átültetéssel együtt célszerű elvégezned.

Ültetés, átültetés

Átültetni, csak akkor kell, ha már nagyon kilógnak a gyökerei a cserépből. Az átültetésre a tavaszi vagy nyári hónapok a legalkalmasabbak.

Virágzás

A zámia idősebb példányai virágot is nevelhetnek, mely tavasztól őszig nyílik. A zamia sárgásbarna, 8-10 cm hosszú virágokat nevel.

Betegségek, kártevők

Betegségek nem jellemezőek rá, gondot egyedül a helytelen öntözés, illetve a túl sok vagy túl kevés fény okozhat. A túlöntözés és a tűző nap levélsárgulást okozhat, az alulöntözés levélhulláshoz, a túl sötét hely pedig a növény megnyúlásához vezethet. Kártevők közül időnként a levéltetvek és a pajzstetvek okozhatnak gondot, túlöntözés esetén a tőzeglegyek is megjelenhetnek.

Mérgező hatása és egyéb tudnivalók

Amire érdemes figyelni a legénypálma gondozása során, az a portalanítás. A növény levelei egy idő után porosodhatnak, ilyenkor nedves ruha segítségével töröld át őket, viszont boltban kapható levélfényesítő sprayt használni nem szabad.

Mérgező, ezért kisgyerekektől és háziállatoktól érdemes távol tartani.

Összefoglaló

A zámia vagy legénypálma (Zamioculcas zamiifolia) egy lágyszárú, alapvetően örökzöld növény, mely Kelet-Afrika trópusi éghajlatáról származik. Hazánkban kedvelt szobanövény, mert rendkívül igénytelen. Egyedül a túlöntözés és a túl sok fény okozhat nála gondot. Talaj, fény és víz tekintetében nem igényes. Mérgező, ezért gyermekektől távoltartandó. Az idősebb példányok nemcsak fényes levélzetükkel, de sárgásbarna virágaikkal is díszítenek.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek