Záporvirág (Gazania rigens) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása

záporvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A záporvirág (Gazania rigens) Dél-Afrika területén honos évelő növény, hazánkban egynyári növényként ültetjük, mivel a telet nem bírja. Nagyon mutatós növény, színválasztéka kifejezetten gazdag. Kb. 15-30 cm magas növény virágai nyár elejétől, egészen az ősz végéig díszítenek. A záporvirágot, napvirágként is emlegetik, mivel csak napfény hatására nyílnak virágai. Nagyon jó választás, ha az erős napfényt is kibíró virágot keresel. Ideális növény sziklakertbe, virágágyásba, cserépbe és akár balkonládába is.

Gondozás

A gondozása viszonylag egyszerű, kezdők számára is javasolják. A záporvirág akkor is jó választás lehet, ha olyan dekoratív virágot keresel, amely viszonylag kevés öntözéssel és tápanyaggal is beéri.

Talajigény

Tápanyagban gazdag, homokos vagy átlagos talajban érzi magát a legjobban, lehetőleg ilyet keress a számára, de a hagyományos B típusú virágföld is megteszi, ha cserépbe, balkonládába tartanád.

Tápanyagigény

A cserépben vagy balkonládában nevelt példányok számára elegendő, ha nyáron kéthetente egyszer tápoldatozod őket, szabadföldben kicsivel több tápanyag utánpótlást igényel.

Fényigény, hőigény

Meleg és fényigényes növény, ezért napos, világos helyet keress a számára, ott fejlődik a legszebben.

Vízigény

Vízigénye inkább közepesnek mondható, a rövidebb szárazságot is jól viseli, de alapvetően mérsékelt, de rendszeres öntözést igényel, mert akkor érzi magát a legjobban, ha a földje mindig kissé nedve. Az öntözés során kerüld a túlöntözést.

Szaporítás

A záporvirágot dugványozással, valamint magvetéssel is könnyen szaporíthatod. A magvetéshez bolti magot használj, ugyanis, ha a hibridekről gyűjtött magokat veted el, az más külsejű virágot eredményez majd, mint amilyen az eredeti növény volt. Ha kellemesen meleg (kb. 18 fok), világos helyet tudsz biztosítani a vetés számára, akkor akár már februárban is nekiláthatsz a palántanevelésnek. Ha nem áll rendelkezésre ilyen hely, akkor március-áprilisban is bőven elég vetni.

Metszés

Metszés alapvetően nem igényel, de az elhervadt virágok eltávolításával hosszabb virágzásra ösztökélhetjük.

Teleltetés

Hazánkban egynyári növényként tartják, ezért teleltetés nem igényel. Ugyanakkor meg lehet próbálkozni az átteleltetésével, ehhez világos helyet válassz, ahol 5-10 fokos hőmérséklet van, és kéthetente, kevés állott vízzel öntözd meg, a siker azonban még így sem garantált.

Ültetés, átültetés

A záporvirág ültetéséhez elő kell nevelni a palántákat, kb. 6-8 hét alatt vállnak kiültetésre alkalmassá a fiatal növények, így a kiültetés előtt ennyi idővel vesd el a magokat. A magvetés nagyon egyszerű. Első lépésként virágcserepeket, vagy palántanevelő tálcát tölts meg földdel, és nedvesítsd meg a föld felszínét. Fontos a mértékletesség, legyen nedves a föld, de ne álljon a vízben. Szórd a földre a magokat, és kicsit nyomkodd őket hozzá, takarásra nincs szükség. A kellemesen meleg, párás környezetet, átlátszó fóliával, vagy üveglappal biztosíthatod. Keress világos, de nem tűző napos helyet, a cserepek, illetve a tálca számára. Április közepétől elkezdheted szoktatni a növényeket a kinti környezethez, kiültetni, csak a fagyveszély elmúltával szabad őket, világos, napos helyre.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló, ám a viaszos pajzstetvek és lisztharmat okozhatnak gondot.

Összefoglaló

A záporvirág vagy gazánia (Gazania rigens) egy Dél-Afrika területről származó, hazánkban egynyáriként tartott növény, melyet elsősorban nagyon mutatós, színválasztékban gazdag virágai miatt tartanak. Nevelhető szabadföldben, cserépbe és balkonládában is. A gondozása nem túl bonyolult, ezért kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak a nevelésével. Kevés vízzel és tápanyaggal is beéri, de meghálálj a rendszeres, mérséklet öntözést és a tápoldatot.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek