Zebralevél (Calathea) gondozása – zebralevél fajták képekkel

sáfrányos zebralevél
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A zebralevél (Calathea) Amerika trópusi vidékein őshonos növénynemzetség, mely a nyílgyökérfélék családjába tartozik. Hazánkban számos faja ismert, melyeket levéldísznövényként tartanak impozáns és látványos levélzetük miatt. A természetben főleg az árnyékosabb aljnövényzetbe élnek, szobanövényként azonban a világos, félárnyékos helyeket kedvelik.

Az üzletekben, kertészetekben leggyakrabban a kehelyvirágként, vagy pávás zebralevélként ismert Calathea makoyana, a világoszöld mintázatú Calathea zebrina, a lándzsás levelű Calathea lancifolia, az érdekes mintázatú, festett zebralevél Calathea picturata, valamint a nemcsak levélzetével, hanem sárga virágokkal is díszítő Calathea crocata fordul elő.

Gondozás

A zebralevél a hirtelen változásokat nem viseli jól, ezért állandóságot kell biztosítani a számára, emitt némi odafigyelést igényel a gondozása. Meleg és páraigényes növény, a szélsőséges hőmérsékletre, a huzatra, a száraz levegőre, a túl és alulöntözésre, és a tűző napra is érzékeny.

Talajigény

A zebralevél a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, kellemesen meleg talajban érzi magát a legjobban. Tőzeges, laza szerkezetű, enyhén savanyú (6,5 pH körüli) talaj válassz a számára, az A típusú virágföld például tökéletes a számára.

Tápanyagigény

Tápoldatozni kis töménységű tápoldattal kell, márciustól augusztusig kéthetente, a többi évszakban nem szükséges tápoldatoznod.

Fényigény

A zebralevél egész évben félárnyékos vagy világos környezetet igényel. Kevés fény hatására mintázata kifakul, veszít szépségéből, a tűző napon pedig megéghetnek a leveli.

Hőigény

Napközben legalább 20, éjjel minimum 16 fokos hőmérsékletet igényel, érzékeny a szélsőséges hőmérsékleti változásokra. Ha túl hideg a földje, növekedési problémák jelentkeznek.

Páraigény

A zebralevél eredeti trópusi élőhelyéből adódóan páraigényes növény, szereti ha a a helyiség levegője, ahol tartod párás. A magas páratartalmat gyakori permetezéssel biztosíthatod számára.

Vízigény

Az öntözés során tartsd mérsékelten nyirkosan, ne öntözd túl, de ne is hagyd, hogy kiszáradjon a növény földje, ugyanis a túl és alulöntözésre is érzékeny. Az öntözéshez lágy, szobahőmérsékletű vizet használj.

Szaporítása

Szaporítani a gyöktörzs osztásával tudod, lehetőleg átütetéskor keríts rá sort.

Ültetés, átültetés

Átültetni évente kell, erre nyáron érdemes sort kerítened. Az ültetéshez A virágföldet használj. Szaporítani is ilyenkor érdemes, így csak egyszer kell bolygatnod a növényt.

Betegségek, kártevők

A kártevők közül a takácsatkák, a tripszek és a pajzstetvek jelenhetnek meg rajta. A tartási körülményekre érzékeny, szélsőséges esetekben a nem megfelelő gondozás a növény pusztulását is okozhatja.

Zebralevél fajok

Calathea makoyana – Kehelyvirág, pávás zebralevél

A pávás zebralevél nagyméretű kerekded, kissé tojás alakú leveleinek mintázata hasonlít a lándzsás zebralevélére, azonban a világoszöld leveleket díszítő sötétzöld foltok valamivel elnagyoltabbak.

Calathea lancifolia – Lándzsás zebralevél

A lándzsás zebralevél levelei tollakra hasonlítanak, keskenyek és hosszúkásak. A levelek széle hullámos, a levelek szára és fonákja pedig pirosas színben pompázik. Mintázata is rendkívül izgalmas, világoszöld alapon sötétzöld sávok és pettyek díszítik.

Calathea zebrina – Csíkolt vagy csíkos zebralevél

A csíkos zebralevél levelei a pávás zebralevéléhez hasonlóan nagyméretűek, kerekdedek, viszont kicsit hosszúkásabbak. A levelek sötétzöld és világoszöld csíkosak, a levelek fonákja egyszínű világoszöld színű.

Calathea crocata – Sáfrányos zebralevél

A sáfrányos zebralevél egy igen különleges külsejű zebralevél faj, ugyanis nem csak leveleivel, hanem sárga, hosszú száron nyíló virágaival is díszít. Levelei egészen sötét, zöld árnyalatúak, szélük hullámos, a levél fonákja sötétlila árnyalatú.

Calathea lietzei

A Calathea lietzei levelei hosszú levélnyélen ülnek, a levelek hosszúkásak, hegyesedő levélvéggel. A levelek sötétzöld és világoszöld csíkokkal díszítettek, kissé hullámos szélűek.

Calathea ornata – Csíkos zebralevél

A csíkos zebralevél levelei nagyméretűek, kerekdedek kissé hosszúkásak, hosszú, vékony levélnyélen ülnek. A levelek alapszíne olajzöld, melyet világos színű, fehér vagy rózsaszín csíkok tarkítanak.

Calathea picturata – Festett zebralevél

A festett zebralevél levelei nagyméretűek és kerekded kissé ovális formájúak. A fajtától függően eltérő a mintázatuk.

A Calathea picturata ‘Vandenheckei’ esetében a levélzet főerét világos sáv, a levelet pedig a levélszéltől beljebb, egy világos, cikcakkos sáv díszíti, egyfajta belső szegélyként.

A Calathea picturata ’Argentea’ mintázata kissé egyszerűbb, a levél belső része világoszöld árnyalatú, melyet körben egy sötétebb zöld sáv díszít.

Összegzés

A zebralevél (Calathea) Amerika trópusi vidékén, elsősorban Brazíliában őshonos növénynemzetség, melynek számos faját találhatjuk meg a hazai kertészetekben. Magyarországon levéldísznövényként tartják impozáns levelei miatt. A gondozása sok odafigyelést igényel, mert igényes növény. A tartási körülményekre rendkívül érzékeny pára, hőmérséklet és öntözés tekintetében is. Ám ha megfelelő környezetet biztosítasz a számára, akkor a lakás éke lehet.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek