Zsálya (salvia) gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása, termesztése, betegségei – zsálya fajták képekkel

lisztes zsálya
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A dísznövényként és gyógynövényként is népszerű orvosi zsályát (Salvia officinalis), vagy az élénkpiros virágokkal közterületeket díszítő paprikavirágot (Salvia splendens), talán senkinek sem kell bemutatnom. A zsálya egy sokak által kedvelt gyógy-, és fűszernövény, melynek jellegzetes aromája, mutatós levelei, sűrű termete van. Évelő növényként ültetve 5-6 évig marad meg az ültető helyén, jól mutat szegélynövényként, csoportba ültetve, sziklakerti növényként, de más fűszer vagy gyógynövényekkel is társítható. Cserépbe vagy a akár a konyhakerti ablakba is kerülhet.

Gondozás

A gondozása nagyon egyszerű, mindegy, hogy cserépben vagy szabadföldben neveljük. Amire a szabadban tartott példányoknál fokozottan oda kell figyelni, az a gyomosodás, ez a cserepes példányokat viszont nem fenyegeti.

Talajigény

A zsálya számára a porhanyós, laza szerkezetű, tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású talaj az ideális, ilyet keress a számára.

Fényigény

Fény és melegigényes növény, ezért déli fekvésbe érdemes ültetni a kertbe, cserépbe pedig a déli tájolású ablakok párkányára vagy közelébe, hogy kellő mennyiségű fény érje.

Vízigény

Vízigénye közepesnek mondható, ezért rendszeres öntözést igényel, a pangó vizet azonban nem kedveli, ezért a túlöntözést kerüld el. Az idősebb növények már jobban tűrik a szárazságot.

Szaporítás

A zsálya magvetéssel nagyon könnyen szaporítható, de szokták zölddugványozással is szaporítani, vagy télen tőosztással.

Metszés

Mivel a zsálya fásodó szárú évelő növény, mindenképp célszerű időnként visszametszeni, hogy új hajtásokat és virágokat neveljen.

Teleltetés

Alapvetően jól bírja a fagyokat, de ahogy idősödik, úgy válik fagyérzékennyé.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenállónak mondható.

Zsálya fajok

  1. Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európából származó, kellemes illatú félcserje, amelynek kékeszöld színű, hosszúkás levelei kiválóan alkalmazhatók gyógyászati célokra, valamint fűszernövényként is.

Amellett, hogy sok féle hatóanyagot, és illóolajat tartalmazó levelei miatt érdemes tartani, kerted dísze is lehet, 50-80 cm-es magasságával, valamint illatos, kékeslila virágaival.

Gyógyászati célra használható leveleit júniustól, júliustól lehet begyűjteni, úgy, hogy a leveleket egyszerűen csak eltávolítod a szárról. A levelekből forrázat valamint tea is készíthető. Teájával kezelhető a torokgyulladás, fogínygyulladás valamint a száj gyulladása is.

Belsőleg felhasználva az emésztési problémák orvosolhatók vele. Nem utolsó sorban, aromás fűszernövény, amely jól illik a hal és húsételekhez.

  1. Ligeti zsálya (Salvia nemorosa)

A ligeti zsálya vagy Szent-Ilona füve (Salvia nemorosa) közepes termetű évelő növény, mely Elő-Ázsia és Európa területén elterjedt. Rendkívül mutatós növény, akár önmagában ülteted, akár más évelőkkel társítva.

A bokros növekedésű növény, bíbor lila és sötétlila, nagyon ritkán fehér füzérvirágzatot hoz tavasz végén és nyár elején, de nyár végi másodvirágzásra is bírható, ha folyamatosan levágod az elszáradt virágokat.

  1. Paprikavirág (Salvia splendens)

A paprikavirág (Salvia splendens) egynyári dísznövény, amely Brazíliában őshonos. Bokrosodó növekedés, valamint nem túl nagy termet, kb. 30 cm-es magasság jellemzi.

Levelei különlegesen szép szív alakúak és élénkzöld színűek. Az üde zöld levélzet jó hátteréül szolgál a piros, rózsaszín, lila és egyéb színekben pompázó virágoknak.

Látványos, egész nyáron virágzó dísznövény, ezért gyakran telepítik parkokba, közterületek virágágyaiba, de balkonon és teraszon is jól mutat.

  1. Lisztes zsálya (Salvia farinacea)

A lisztes zsálya (Salvia farinacea) közepesen magas évelő növény, Magyarországon egynyári növényként tartjuk.

Növekedése kissé bokrosodó, mélykék ajakos virágai tömött fürtbe rendeződnek. Pompás virágait júniustól kezdve, az első fagyok megérkezéséig csodálhatod, akár virágágyásba, akár balkonládába ülteted.

  1. Muskotályzsálya (Salvia sclarea)

A muskotályzsálya vagy muskotályos zsálya (Salvia sclarea) magas termetű, kétnyári növény, Észak-Afrikában, valamint Európa mediterrán vidékein őshonos.

A középkortól kezdődően gyógynövénynek tartják, gyógyászati célra főként a virágokból és levelekből kinyert olaját, valamint a növényből készült teát használják.

Nagytermetű, terebélyes, felálló szárú növény, melynek levélzetét, molyhos, tojásdad, levelek alkotják. Halvány rózsaszín vagy halványlila virágai a nyár első felében díszítenek.

  1. Ananászzsálya (Salvia elegans)

Az ananászzsálya vagy ananászillatú zsálya (Salvia elegans) hazánkban főként egynyáriként tartott, Mexikó és Guatemala területéről származó évelő növény.

Felálló szárú, magas termetű évelő, melynek szögletes szárain dörzsölésre kellemes illatú, szőrözött levelek sorakoznak. Skarlátvörös árnyalatú kétajkú virágai jellemzően nyár végén és ősz elején nyílnak, de előfordul korábbi virágzás is.

  1. Erdei zsálya (Salvia x sylvestris)

Az erdei zsálya (Salvia x sylvestris) közepes termetű évelő növény, melyet a ligeti zsálya (Salvia nemorosa) és a mezei zsálya (Salvia pratensis) keresztezésével hoztak létre. Nagyobb csoportba ültetve élénk színfoltja lehet kertednek, kiváló pillangócsalogató és méhlegelő növény.

A kompakt habitusú növény levélzetét szürkészöld árnyalatú, fogazott szélű levelek alkotják, melyek a felfelé álló szárakon sorakoznak. Lila, kék vagy rózsaszín árnyalatú fürtvirágzatot alkotó virágai jellemzően tavasz végén és nyár elején nyílnak.

  1. Tornyos zsálya (Salvia longispicata x farinacea)

A tornyos zsálya (Salvia longispicata x farinacea) hazánkban egynyáriként nevelt, évelő zsálya faj, melyet a Salvia longispicata és a Salvia farinacea keresztezésével hoztak létre.

A közepesen magas vagy magas, bokros növekedésű növény, kék, vagy indigó színű virágfüzéreivel nagyon hosszan díszít. Virágait a méhek és a pillangók is nagyon szeretik. Szürkészöld levelei nagyméretűek, fogazottak, dörzsölésre illatosak.

A kertészetek leggyakrabban az alacsonyabb ’Mystic Spires Blue’ és a magasabb ’Indigo Spires’ változatokat forgalmazzák.

  1. Őszi zsálya (Salvia greggii)

Az őszi zsálya vagy Gregg-zsálya (Salvia greggii) közepesen magas évelő növény, mely Mexikó és Dél-Texas területéről származik.

Nevével ellentétben nemcsak ősszel, hanem már a nyár elejétől kezdve gyönyörködhetsz rózsaszín, piros, lila, fehér és krémszínű virágaiban. A kompakt bokros formájú növény levélzetét, fényes felületű, kicsi, hosszúkás levelek alkotják, melyek fölött nyílnak a virágok.

  1. Skarlátpiros zsálya (Salvia coccinea)

A skarlátpiros zsálya (Salvia coccinea) közepes termetű, hazánkban egynyáriként nevelhető zsálya faj, mely az Egyesült Államok déli részén, valamint Mexikóban őshonos.

A növény fő díszét piros, fehér, vagy rózsaszín árnyalatban játszó, füzérbe rendeződő, ajakos virágai, valamint bokros habitusa adják. Mutatós virágai nagyon hosszan, nyár végétől kezdve, a fagyokig díszítenek. Levélzetét fogazott szélű, lándzsás, vagy szív alakú levelek alkotják.

Összefoglaló

A zsálya (Salvia) egy ismert és kedvelt fűszer és gyógynövény, melyet dísznövényként is gyakran tartanak. Ültetheted a kertbe, a sziklakertbe, az ágyásszegélybe, de balkonládába és cserépbe is. A gondozása meglehetősen egyszerű, egy kis törődéssel szép dísze lesz a kertnek, de emellett leveleit fűszernövényként is használhatjuk. Fény és melegigényes, ezt mindenképp vegyük figyelembe az ültetés során.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek