Orgona (Syringa) gondozása, metszése – orgona fajták képekkel

orgona
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A kerti orgonát (Syringa vulgaris) talán be sem kellene mutatnom, annyira ismert és gyakori növény. A kertet azonban más orgona fajokkal is díszítheted, amelyek legalább ennyire látványosak. Ezeket az orgona fajokat is megismerheted ebből a bejegyzésből.

1. Kerti orgona (Syringa vulgaris) bemutatása, gondozása

orgona

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti orgona (Syringa vulgaris) akár 7 méteres magasságot is elérő lombhullató cserje, amely nagyméretű illatos virágaival, valamint dús lombozatával is kerted dísze lehet.

Levélzetét üde zöld színű szív alakú levelek alkotják. Lila, fehér, rózsaszín, vagy bordó színben játszó virágbugái április végén, és május első felében nyílnak. Virágzási ideje viszonylag rövid, azonban látványa, és bódító illata kárpótol ezért.

A kerti orgona egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül, világos, vagy tűző napos helyet egyaránt választhatsz. A talaj típusára nem igazán kényes, de leginkább a tápanyag dús, kissé meszes talajokat kedveli.

Célszerű az elhervadt virágokat rendszeresen eltávolítanod, ahogy a vadhajtásokat is. Virágzása serkenthető, ha néha kicsit megritkítod. Szaporítani tavasz végén tudod dugványozással, a vad fajtákat pedig gyökérsarjjal.

2. Törpe orgona (Syringa meyeri) bemutatása, gondozása

törpe orgona

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Melikamp

A törpe orgona (Syringa meyeri) kb. 1-1,5 méteres maximális magasságot elérő, lassú növekedésű terebélyes cserje, mely nyírott és nyíratlan sövény kialakítására is alkalmas.

Főként virágaival díszítő lombhullató cserje, mely amellett, hogy nagyon mutat, jó várostűrő képességű is. A növény levélzetét kereked, nem túl nagyméretű világoszöld levelek alkotják. Rózsaszín árnyalatú, bugákba tömörülő kellemes illatú virágai tavasszal nyílnak.

A törpe orgonát napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültetheted, azonban igazán intenzíven napos, világos helyen virágzik. Talajok közül a tápanyagban gazdag, semleges, enyhén lúgos vagy savas kémhatású, kissé nyirkos talajt kedveli.

Sikerrel másodvirágzásra ösztönözheted, ha az elhervadt virágokat folyamatosan eltávolítod. Metszeni a virágzást követően lehet. Dugványozással, bujtással és oltással is szaporíthatod.

3. Jósika orgona (Syringa josikaea) bemutatása, gondozása

jósika orgona

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kingsbrae Garden / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A jósika orgona (Syringa josikaea) kb. 4 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely a Kelet-Kárpátokban, Galíciában, valamint az Erdélyi-szigethegységben őshonos.

Lombozatát üde, sötétzöld, kerekded, hegyesedő végű levelek alkotják. Bugában nyíló virágai a kerti orgonáénál később, május-júniusban nyílnak, és kevésbé intenzív illatot árasztanak. Jól mutat szoliterként, esetleg kötetlen, lazább sövényként.

A jósika orgona tápanyag, víz és páraigényes növény. Ültetési helyéül világos, vagy félárnyékos, nem tűző napos helyet válassz.

Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, kissé nedves talajokat szereti. Mivel kedveli a párás környezetet, és vízigénye is számottevő, ezért mindenképpen öntözd.

4. Szeldeltlevelű orgona (Syringa x laciniata) bemutatása, gondozása

szeldeltlevelű orgona

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Liné1

A szeldeltlevelű orgona (Syringa x laciniata) bokros felépítésű, kissé terebélyes, könnyed, légies hatású, kb. 2 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, melyet főként szoliterként érdemes ültetned.

Levélzetét zöld színű, többnyire erősen szeldelt levelek alkotják. Halványlila színű, kellemes illatú virágbugái a tavasz második felében nyílnak.

A szeldeltlevelű orgona napos, világos vagy félárnyékos, jó légáramlású helyen, savas, semleges, vagy enyhén lúgos talajba ültetve fejődik legszebben.

Az elnyílt virágok eltávolításán kívül más teendőd nem igazán akad vele. Ez egy fontos feladat, mivel így a következő évben bőségesen fog virágozni a növényed.

Betegségek közül időnként megtámadja a lisztharmat. Szaporítani dugványozással és bujtással tudod.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Melikamp

Flickr / Szerző: Kingsbrae Garden / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Liné1

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek