Szellőrózsa (Anemone) gondozása, ültetése, szaporítása – szellőrózsa fajták képekkel

Japán szellőrózsa
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A szellőrózsa bemutatása

japán szellőrózsa

Japán szellőrózsa / Flickr / Szerző: Laura Nolte / Licence: CC BY 2.0

A szellőrózsák elmaradhatatlan növényei a természetes hatású, kötetlen virágágyásoknak. Ezeket a páratlan szépségű virágokat, jól társíthatod más évelőkkel, így látványos összeültetéseket hozhatsz létre.

Tavasszal és kora nyáron (erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris), koronás szellőrózsa (Anemone coronaria)), valamint nyár végén és ősz elején (japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. japonica), kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis)) virágzó fajokat egyaránt találsz közöttük.

Bejegyzésemben a leggyakoribb szellőrózsákat és gondozási tudnivalóikat foglaltam össze.

1. Japán szellőrózsa (Anemone hupehensis var. japonica)

Japán szellőrózsa

Japán szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A japán szellőrózsa nevével ellentétben, nem Japánban, hanem Kínában őshonos évelő növény. Innen került Japánba, majd terjedt el Európában is. A fehér vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban tündöklő virágai a nyár második felében kezdenek nyílni és az első fagyokig díszítenek.

A japán szellőrózsák között közepesen magas kb. 60cm-es, és egészen magas, akár másfél méteres változatokat is találsz. A japán szellőrózsa, tulajdonképpen a kínai szellőrózsa egyik változata, de gyakran így nevezik az egyéb Kínából származó fajokat és hibrideket is.

A japán szellőrózsát napos, világos és félárnyékos fekvésbe is ültetheted. Napos helyen rendszeres öntözést, nyirkos talajt igényel. Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban bővelkedő talajokat kedveli.

A magasabb változatok esetében, főleg szeles helyen érdemes támasztékról is gondoskodnod. Szaporítani tőosztással tudod a legegyszerűbben.

2. Kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis)

kínai szellőrózsa

Kínai szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A kínai szellőrózsa Kínából származó évelő növény, mely először Japánt, majd pedig Japánból az európai kertészeteket is meghódította. Az alacsony 40-50 cm-es (Anemone hupehensis ‘Pocahontas’) valamint magas 60-90cm-esre növő változatokat (Anemone hupehensis ‘Praecox’) egyaránt megtalálhatod a kertészetek kínálatában.

A kínai szellőrózsa nyár végén kezdi ontani, fehér vagy rózsaszín virágait melyek a hosszú szárak végén nyílnak, és egészen a fagyokig díszítik a kertet. A növény olajzöld színű levelei érdes felületűek, szeldeltek. Az alacsonyabb termetű változatokat sziklakertbe és virágágyásba, a nagyobb termetűeket nagyobb virágágyásba ültetheted.

kínai szellőrózsa

Kínai szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A kínai szellőrózsa napos, világos és félárnyékos fekvésbe is ültethető. Napos helyen rendszeres öntözést, nyirkos talajt igényel.

Talajok közül a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban bővelkedő talajokat kedveli.

A magasabb változatok esetében, főleg szeles helyen érdemes gondoskodnod a megfelelő támasztékról. Szaporítani tőosztással lehet.

3. Koronás szellőrózsa (Anemone coronaria)

koronás szellőrózsa

Koronás szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A koronás szellőrózsa (Anemone coronaria) Jordánia és Izrael területéről származó évelő hagymás növény. Csészelevelek alkotta, élénk színű virágaival a kertek kora nyári, tavaszvégi dísze.

Rövid virágzási időszakát követően föld feletti részei visszahúzódnak a gumóba, ekkor kezdődik a koronás szellőrózsa nyugalmi időszaka. Ezt követően szaporítható a gumók osztásával.

koronás szellőrózsa

Koronás szellőrózsa / Kép forrása: Pixabay.com

A koronás szellőrózsát bátran ültetheted napos virágágyásba, nem tesz benne kárt a tűző nap. Talajok közül a semleges, vagy savas kémhatású, jó vízgazdálkodású, laza talaj a leginkább megfelelő. Öntöznöd csak a növény aktív időszakában szükséges.

Gumóit teleltetheted a szabadban, takarással, vagy pedig fel is szedheted őket, azonban jó ha tudod, hogy a körültekintő teleltetés ellenére sem biztos, hogy áttelelnek a gumók.

Kártevőkre és betegségekre nem kimondottan érzékeny, de lisztharmat előfordulhat, és a meztelencsigák is károsíthatják.

4. Erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris)

erdei szellőrózsa

Erdei szellőrózsa / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer

Az erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris) Közép és Délkelet-Európában, valamint Szibériában őshonos, terjedő tövű, bokrosodó évelő növény, mely Magyarországon védettséget élvez.

Levelei szeldeltek, virágai jellemzően fehér színűek, április-májusban nyílnak. Szeptemberben újra virágzik.

A kifejlett erdei szellőrózsa kb. 30-50cm-es magasságot ér el, olyan virágágyást válassz számára, ami világos, esetleg félárnyékos.

erdei szellőrózsa

Erdei szellőrózsa / Kép forrása: Flickr / Szerző: Björn S… / Licence: CC BY-SA 2.0

A töveket egymástól 30cm-es tőtávolságra ültesd el. Társíthatod a haranglábbal (Aquilegia) és a zergevirággal (Doronicum) is, látványos, természetese hatású virágágyást alakíthatsz ki ezekből a növényekből.

Az erdei szellőrózsa, jó vízelvezetésű, kissé meszes, humuszos talajban fejlődik legszebben, földjét tartsd nedvesen.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Stefan.lefnaer

Flickr / Szerző: Björn S… / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Laura Nolte / Licence: CC BY 2.0

Források:

Évelő dísznövények – Zsohár Csaba – Zsohárné Ambrus Mária

Wikipédia – Anemone hupehensis

Botanikaland – Kínai szellőrózsa

Botanikaland – Japán szellőrózsa

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek