Tetőfedés készítése házilag tetőfóliával és cserepeslemezzel

tetőfedés, lemeztermékek
írta: Kiss Beáta frissítve: 2024 February 13.

Mivel a mai kor embereként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyon sokféle tetőfedő megoldás közül választhatunk, ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy ezek közül melyik jelenti a legkézenfekvőbb megoldást. A tetőfedés készítése házilag is kivitelezhető, amennyiben elég körültekintően járunk el.

A cserepeslemez

A népszerűsége a számos előnyének köszönhető. Tartós és gazdaságos megoldás, illetve a méretes lapok a munka menetét is megkönnyítik. Érdemes olyan helyről beszerezni, ahol megtalálható minden, ami tetőfedés és lemeztermék, mert így időt és akár pénzt is megtakaríthatunk egy személyre szabott árajánlat igénylésével. Sokkal kevésbé terheli a tartószerkezetet, mint a hagyományos cserép és méretre szabottan is legyártható, ezért kevesebb törmelék keletkezik a felrakása során. A fagykár okozta problémát teljesen el lehet felejteni, mivel a fémes szerkezetéből adódóan teljesen vízálló.

A tetőfedés leglátványosabb része, amikor a lemezeket elkezdjük egymás után felrakni. A rögzítés szintén egyszerű, mert csupán rá kell csavarozni a tető lécezéséhez. Az viszont nem mindegy, hogy ehhez milyen csavart használunk. A csavarok alá korrózióvédő gumialátéteket kell helyezni, amik védik a rögzítési pontokat a rozsdásodástól. A táblák hornyok segítségével tökéletesen egymáshoz illeszthetőek, így a vízzárás is biztosított.

A tetőfólia kiválasztása lényeges lépés

Merthogy szükség van rá, annyi biztos. Ha tetőfelújítás előtt állunk, akkor elsősorban azt kell meghatároznunk, hogy melyek az ehhez ideális anyagok. A tetőfedés készítése házilag így válik precízen kivitelezetté, ha a részletekre is odafigyelünk. Laikusként meglepetés érhet bennünket akkor, amikor tetőfólia választásra kerül a sor, mert nemcsak egyfajta létezik. A körülmények határozzák meg azt, hogy páraáteresztőre, párafékezőre vagy párazáró fóliára van-e szükségünk.

A párazáró fólia egyértelmű feladata a vízelvezetés, mivel ezáltal védi a belső szigetelést az elázástól. Ha ez nem így történik, akkor a penészedés veszélye áll fenn.

Vegyük számításba a tető hajlását, hogy mennyi UV-sugárzás éri, mennyire van kitéve a szélnek. A vastagabb változatok tartósabbak, szegállóbbak. Az Sd érték szintén lényeges, mivel ez mutatja a páraáteresztő képességét.

A párazárókat csak olyan helyeken szabad alkalmazni, amik fűtetlenek és lakatlanok, tehát egy beépítetlen padlástér esetében megfelelő választás. A rögzítése történhet szeggel, de sok esetben már eleve ragasztócsíkkal kaphatóak, ami megkönnyíti a dolgunkat. A párazáró értelemszerűen segít távoltartani a nedvességet a falaktól.

A páraáteresztő tetőfólia olyan térbe ajánlott, amit életvitelszerűen használnak. Ebben az esetben pedig az a lényeg, hogy a helyiségben keletkezett pára könnyebben kijusson a külső térbe. A felhelyezése is hasonlóan történik.

Ha szakszerűen jártunk el a szigetelést és a tetőfedést illetően, akkor a karbantartásra sem kell gondunk legyen. Amennyiben valahol elszíneződés jelentkezik, azt érdemes az arra megfelelő festékkel átfesteni. A tetőfedés készítése házilag sok kockázattal jár, ezért előtte mérlegeljük a lehetőségeinket, mert lehet jobban járunk, ha egy hozzáértő csapat végzi el a munkát.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
tetőfedés, lemeztermékek

Hasonló cikkek