Betlehem Csillaga (Ornithogalum dubium) gondozása

betlehem csillaga
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A betlehem csillaga (Ornithogalum dubium) bemutatása, gondozása

betlehem csillaga

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: JLPC

A betlehem csillaga vagy narancsszínű madártej (Ornithogalum dubium) hagymás évelő növény, amely Dél-Afrikából származik.

Magyarországon nem télálló, érzékeny a fagyokra, emiatt elsősorban virágzó szobanövényként tartjuk. Nyáron akár a szabadba is kiültetheted, ebben az esetben, ősszel, még a fagyok előtt fel kell szedned a hagymáit.

betlehem csillaga

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

Dekoratív, ugyanakkor nem túl nagy termetű növény. Levelei hosszúkásak, erőteljesek, narancssárga virágai sátorozó fürtbe rendeződve nyílnak a kissé vaskos szárakon.

A betlehem csillaga fényigényes növény, világos, napos helyet kell keresned számára. Semleges kémhatású, jó vízgazdálkodású talajra van szüksége. Fontos, hogy a föld, amibe ülteted, jól elvezesse a nedvességet, mivel a pangó vízre érzékeny.

betlehem csillaga

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

Aktív időszakában rendszeresen, de mértékkel öntözd. Ne öntözd túl, ügyelj rá, hogy a víz ne gyűljön össze alatta, mert a hagyma és gyökerek könnyedén elkezdenek rothadni, ami a növény végét jelentheti.

A virágzás után a föld feletti részek elszáradnak, ezt követően ősz közepéig, hűvös, sötét helyen pihentesd a növényt. Szaporítani tavasszal és ősszel magról, valamint a fiókhagymák elültetésével tudod.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: JLPC

Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
betlehem csillaga

Hasonló cikkek