Bókoló Billbergia (Billbergia nutans) gondozása

bókoló billbergia
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A bókoló billbergia (Billbergia nutans) bemutatása, gondozása

bókoló billbergia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Moriori

A bókoló billbergia Uruguay, Paraguay, Dél-Brazília és Észak-Argentina területéről származó broméliaféle. Látványos virágzata miatt bármelyik lakás egzotikus dísze lehet.

Az alapfaj levelei hosszúkásak és keskenyek. Virágzata lila virágokból és rózsaszín fellevelekből áll. Az üzletek kínálatában egyéb billbergia fajokkal és a Billbergia nutans, más virágszínű hibridjeivel is találkozhatsz.

Virágai attól függően, hogy meleg vagy hideg helyen telelt a növény más-más időben nyílnak. Ha a telet meleg helyen tölti, akkor már tél végén virágokat hoz, míg ha hideg helyen telelteted, akkor nyáron örvendeztet meg virágaival.

Elhelyezés, hőmérséklet

bókoló billbergia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A billbergiát nem tűző napos, világos, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű helyiségben neveld. A Billbergia nutans elviseli, ha télen ennél kicsit hűvösebb van, a többi billbergia fajnak és hibridnek állandó szobahőmérsékletre van szüksége. Nyáron tűző naptól védett helyen szabadban is tarthatod.

Öntözés, tápoldatozás

A billbergia vízigényes növény, nyáron rendszeresen öntözd. Ha hűvösebb helyen tartod télen, kevesebb vizet adj a növénynek. Nyáron kéthetente tápoldatozd, egyéb időszakokban nem kell tápoldatozni.

Párásítás

Nyáron meghálálja, ha a leveleit vízzel permetezed, így biztosíthatod számára a kellemesen párás környezetet.

Átültetés, szaporítás

bókoló billbergia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Scott M. Hofmann

Az átültetést szükség esetén, ha nagyon elhasználódott a növény földje, vagy kinőtte a cserepét tavasszal végezheted el A típusú virágföldbe. A billbergia más broméliákhoz hasonlóan sarjakat hoz, a tősarjak leválasztásával és elültetésével tudod szaporítani.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők nem igazán jellemzők erre a növényre.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Wikipédia / Szerző: Moriori

Wikipédia / Szerző: Scott M. Hofmann

Felhasznált irodalom: Szobanövények – Halina Heitz

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek