Frangipáni (Plumeria) gondozása

pluméria
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A frangipáni (Plumeria) bemutatása, gondozása

pluméria

Kép forrása: Pixabay.com

A frangipáni, vagy pluméria Közép-Amerikában és a Karib-térségben őshonos növény, melyet a meténgfélék családjába sorolunk. A frangipánit templomfának, egyes fajait hawaii rózsának is nevezik.

Eredeti élőhelyükön 7-8méteres fává fejlődnek ezek az illatos virágú növények. A trópusi és szubtrópusi területeken dísznövényként telepítették be, Magyarországon szobanövényként tarthatjuk.

pluméria

Kép forrása: Pixabay.com

A frangipáni fő díszét kellemes illatú virágai adják. A látványos virágokat öt húsos szirom alkotja, a szirmok szélkereket formáznak, változatos színekben játszanak. Levelei nagyok, zöld színűek, határozott erezettel. Virágai jellemzően májustól szeptemberig nyílnak. Szobanövényként tartva nagyjából 2-3 méteres magasságot ér el.

Elhelyezés, hőmérséklet

pluméria

Kép forrása: Pixabay.com

A pluméria eredeti élőhelyéből adódóan fény és melegigényes növény. Bátran választhatsz számára tűző napos helyeit is. Télen is olyan helyet keress számára, ahol legalább 12-15 fokos a hőmérséklet.

Öntözés, tápoldatozás

pluméria

Kép forrása: Pixabay.com

A frangipáni öntözésénél fontos a mértékletesség. Tavasszal és főleg nyáron melegben, rendszeresen, de ne túl sok vízzel öntözd. Semmiképpen se öntözd túl, mert kirohadnak a növény gyökerei. Tavasszal és nyáron az öntözések során tápoldatot is adj a növénynek.

Novembertől tél végéig tart a pluméria nyugalmi időszaka ilyenkor elhagyható az öntözés. Elég, csak tavasszal újrakezdeni, amikor megjelennek az első rügyek a növényen, vagy ha ráncos a növény töve.

Átültetés, szaporítás

pluméria

Kép forrása: Pixabay.com

A pluméria ültetéséhez olyan cserepet válassz, ami nem túl mély, inkább széles és sötét színű. Az ültetéshez laza szerkezetű földkeveréket használj.

Szaporítani magról és dugványozással tudod. A magról nevelt pluméria sikeres gondozás mellett általában 3-5 év után hoz csak először virágot.

Kártevők

Kártevők közül a levéltetű, a liszteske, a tripsz és a pókatka is károsíthatja. A különféle kártevők eltávolításáról az alábbi bejegyzésben olvashatsz részletesen: 7 gyakori kártevő, ami megkeseríti szobanövényünk életét

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia; Fitoland.hu; Plumeria.hu

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek