Fukszia (fuchsia) gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása – fukszia fajták képekkel

fukszia
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A fukszia az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert a kertbarátok körében. Nem véletlenül, mivel egy nagyon érdekes és látványos megjelenésű, különféle színváltozatokban kapható dísznövényről van szó.

Bejegyzésemben 3 fukszia fajt mutatok be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalókkal együtt, valamint a fukszia szaporítását és teleltetését is összefoglalom.

1. Fukszia (Fuchsia) bemutatása, gondozása

fukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A fukszia vagy Krisztus vércseppje (Fuchsia) Dél-Amerika nyugati partvidékén őshonos évelő dísznövény, amely különleges, akár két színben is játszó, érdekes formájú virágaival hódította meg a kertészek szívét. A fajtáknak se szeri se száma, lágy és fás szárú, magas és alacsony, kúszó és csüngő változatokat egyaránt léteznek.

Ha ügyesen gondozod, és biztosítod számára az árnyas, kissé nyirkos környezetet, akár egész nyáron díszíthet. Magyarországon teleltetést igényel fagyérzékenysége miatt.

fukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A fukszia víz, pára és tápanyagigényes növény, ezért gondoskodnod kell rendszeres öntözésről, valamint tápanyag utánpótlásról is. Jó, ha eleve tápanyag dús talajba ülteted. A tűző napot, és a túlzott meleget nem szívleli, ezért bátran választhatod helyéül a kert egy árnyékosabb szegletét.

Szebb formát és növekedést érhetsz el, ha tavasszal visszavágod, ilyenkor lehet átültetni is. Szaporítani hajtásdugvánnyal, vagy magról tudod. 

A fukszia szaporítása dugványozással

fukszia1

Kép forrása: Pixabay.com

A dugványozáshoz friss hajtásokat kell levágnod a növényről, melyre a legjobb időpont a tavasz, de később is próbálkozhatsz ezzel. Vágj le 5-10 cm-es egészséges hajtásokat, és távolítsd el róluk az alsó leveleket.

A levágott hajtásokat lehetőleg azonnal használd fel, ha erre nincs lehetőség, akkor azonnal állítsd őket vízbe, mert fonnyadtan már nem biztos, hogy meggyökeresednek. Ha van gyökereztető hormonod, akkor mártsd bele a hajtások szárát. Ezt a lépés elhagyhatod, enélkül is sikeres lehet a gyökeresedés.

Tölts meg cserepeket lazább szerkezetű földdel, és készíts lyukakat a dugványok számára. Ültesd el a dugványokat, majd öntözd meg őket.

Egy cserépre húzott zacskóval biztosítsd a kellő páratartalmat. Az elültetett dugványokat alkalmanként szellőztesd, és csak mértékkel öntözd. Kb. másfél hét alatt meggyökeresednek a dugványok.

A fukszia teleltetése

fukszia2

Kép forrása: Pixabay.com

Mielőtt megkezdenéd a teleltetést, érdemes átvizsgálnod a növényt, nem fertőzött-e, nincsenek-e rajta kártevők. Célszerű ilyenkor vízzel letisztítanod, megszabadítva a kosztól, és a levelek között lapító kártevőktől is.

A teleltetés helyéül világos, és sötét helyet is választhatsz, utóbbi helyen, ledobja leveleit a növény, de ettől nem kell megijedned, természetes folyamat.

Ha világos helyen szeretnéd teleltetni, akkor kb. 10-12 fokos, míg ha sötétben, nagyjából 7 fokos helyiséget válassz. A teleltetés alatt elég, csak mértékkel öntöznöd, tápoldatozni nem kell.

Ahogy beköszönt a tavasz, keress a fukszia számára világosabb helyet (tűző napra ne kerüljön), vágd vissza hajtásait a feléig, és kezdd el újra rendszeresen öntözni.

Ilyenkor lehet átültetni, ha szükségét érzed. Később, amikor már kellemes az idő, elkezdheted szoktatni a kinti klímához.

2. Télálló fukszia (Fuchsia magellanica) bemutatása, gondozása

télálló fukszia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Gagea

A télálló fukszia (Fuchsia magellanica) konténerbe és szabadföldbe is ültethető dísznövény, mely enyhébb éghajlatú vidékeken kb. 2-3 méteres magasságig nő, hazánkban jellemzően kb. 1 méteres félcserjévé fejlődik.

A magellán fuksziaként, vagy karcsú fuksziaként is ismert növény előnye, hogy áttelel a szabadban, ha gondoskodsz töve megfelelő takarásáról, ugyanakkor díszítőértéke semmivel sem kisebb, mint a teleltetést igénylő változatoké.

Levélzetét szürkés-zöld, átellenesen álló levelek alkotják. Hosszúkás, keskeny, fehér, rózsaszín, pink, piros és bíbor színben játszó virágai a nyár második felében, valamint ősz elején nyílnak.

A télálló fukszia félárnyékos, esetleg világos, délelőtti napfényt kapó helyre, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik a legszebben. Lehetőség szerint szélvédett helyre ültesd kissé mélyebbre, mint ahogy a cserepében volt.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, a túlöntözésre érzékeny. Télen takarással kell óvni a tövét, de a nagyon erős fagyok időnként így is károsíthatják. Elhalt hajtásait, kora tavasszal vágd vissza a talajszintig.

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként megtámadják a takácsatkák és a liszteskék. Szaporítani dugványozással tudod.

3. Korallfukszia, thalia fukszia (Fuchsia triphylla) bemutatása, gondozása

korallfukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A korallfukszia vagy thalia fukszia (Fuchsia triphylla) közepes termetű, bokrosodó habitusú félörökzöld fukszia faj, mely hazánkban teleltetést igényel. A Tahitin, Dominikai Köztársaságban valamint a Karib-szigeten őshonos növény, korallpiros virágaival lehet otthonod dísze például konténerbe ültetve.

Csüngő, korallszínű virágai a hajtások végén csoportosan nyílnak a nyár folyamán. A növény levélzetét sötétzöld levelek alkotják.

A korallfukszia helyéül világos, de nem tűző napos, szélvédett helyet válassz. Talajok közül az enyhén savas vagy semleges, jó vízáteresztő talajtípusokat kedveli. Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, ne öntözd túl!

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül a levéltetű a liszteske, valamint a vincellérbogár támadják meg időnként.

A korallfukszia teleltetést igényel. Kb. 7-10 fokos hőmérsékleten teleltesd. Fényhiányos helyen is áttelel, de ilyenkor lehullajtja leveleit. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Gagea

Források:

Botanikaland – Télálló fukszia

Botanikaland – Korallfukszia

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek