Guzmánia (Guzmania lingulata) gondozása, szaporítása

guzmánia
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A guzmánia (guzmán bromélia) bemutatása

guzmánia

Kép forrása: Pixabay.com

A guzmán bromélia (Guzmania lingulata) a trópusi esőerdőkben, Dél-Amerika területén őshonos növény, mely a broméliafélék családjába tartozik. A guzmánia nemzetségbe, több mint 200 faj sorolható, melyek külseje rendkívül változatos.

Világszerte, és természetesen Magyarországon is rendkívül népszerű szobanövény mutatós virágzata miatt. Virágzási idejében, színes tőlevélrózsát hoz, amely piros, narancssárga, sárga és rózsaszín árnyalatú is lehet. Valódi virágai nem bírnak különösebb díszítőértékkel.

A guzmánia, más broméliákhoz hasonlóan, a virágzás után elpusztul, előtte viszont gondoskodik az utánpótlásról. Sarjakat hoz, amelyeket leválasztva és átültetve tovább nevelhetsz. A guzmánia kitűnő választás, ha mutatós, de nem túl helyigényes növényt keresel, maximális magassága 50cm körül van.

A guzmánia igényei, gondozása

guzmánia

Kép forrása: Pixabay.com

Elhelyezéséhez keress, világos, vagy félárnyékos helyet, ahol fényigénye kielégítésre kerül, de tűző nap nem éri.

Eredeti élőhelyén magas páratartalom jellemző, így neked is hasonló környezetet kell teremtened a lakásban. Nyáron naponta egyszer, télen ritkábban permetezd vízzel. Ne vidd túlzásba a párásítást, mert a levelek foltosodását eredményezheti.

guzmánia

Kép forrása: Pixabay.com

Az öntözésnél járj el körültekintően, két öntözés között, hagyd, hogy földje kicsit kiszáradjon. A túlöntözés a gyökerek rothadását idézheti elő.

A levelek alkotta kis „kehelybe”, is tölts vizet, bizonyos időközönként pedig cseréld ki. Szaporítani a sarjak leválasztásával, és átültetésével tudod.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek