Gyűszűvirág (Digitalis purpurea) gondozása, ültetése, szaporítása

piros gyűszűvirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) bemutatása, gondozása

piros gyűszűvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea) magas termetű kétnyári növény, mely nyáron díszít virágzatával. Mivel kétnyári növény, ezért virágaiban a második évben gyönyörködhetsz, az első évben levelei fejlődnek ki. A piros gyűszűvirág erősen mérgező növény!

Bár erősen mérgező, látványos megjelenése miatt, az angol kertek és más természetes hatású kertek egyik elmaradhatatlan növénye. Jól mutat más virágok társaságában csoportosan ültetve, kerítések, falak mellé szintén ültetheted.

A hosszú száron nyíló, harang alakú virágok rózsaszín, lila, krém, sárga és ezek megannyi árnyalatában játszanak. A hosszú virágszár tőlevélrózsából nő, melyet kissé hosszúkás, hegyesedő végű levelek alkotnak.

Ültetési helyéül félárnyékos helyet keress, ahol a talaj tápanyagban gazdag, jó szerkezetű. Célszerű ültetés előtt a talajt feljavítani komposzttal. Kedveli, ha talaja nyirkos, öntözd rendszeresen, mértékkel.

Kártevők közül a csigák és a levéltetvek megjelenése jellemző, betegségek közül főként a lisztharmat és a levélfoltosodás okozhat problémát. Szaporítani magról tudod.

A gyűszűvirág magvetése

piros gyűszűvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A gyűszűvirág magvetését májustól-augusztusig végezheted el. A csírázás elég gyorsan végbemegy, így a fiatal kis növényeket, már augusztus-szeptemberben végleges helyükre ültetheted, ahol a következő évben virágoznak majd.

A magokat szabadföldbe és cserépbe is vetheted, ültetőközegként mindkét esetben komposzttal feljavított földet használj. A magok nagyon aprók, ezért az egyenletes kijuttatáshoz célszerű őket homokkal keverned.

piros gyűszűvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Cserépbe való vetésnél a földkeverékkel megtöltött cserepet állítsd vízbe, hagyd, hogy felszívja a nedvességet, majd engedd, hogy kicsepegjen a felesleg, az így benedvesített talajra szórd a magokat.

Betakarni nem kell őket, mivel fényre csíráznak, elég csak óvatosan a földbe nyomkodnod őket. Tartsd nedvesen a vetést.

Szabadföldbe való vetésnél, az előkészített ágyást öntözd be, majd pedig járj el hasonlóan, mint a cserépbe való vetésnél.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek