Kardvirág (Gladiolus) gondozása, ültetése, termesztése

kardvirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A kardvirág (Gladiolus) bemutatása, gondozása

kardvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kardvirág (Gladiolus) nagytermetű évelő növény, melyet a nősziromfélék családjába sorolunk. Az egyes fajok magassága fél métertől, több mint egy méterig is terjedhet. Hosszú szárával, kardszerű levelével, valamint a szár hosszának jó részén nyíló élénk színű virágaival igazán szép látvány.

Virágkötészetben vágott virágként, valamint évelőágyak nagyobb virágaként egyaránt megállja helyét. Magyarországon nem télálló, ezért ősszel fel kell szedni hagymáit.

Ültetéséhez világos, napos helyet válassz. Jó vízelvezetésű, tápanyag dús talajba ültesd. Mivel fagyérzékeny, ezért elültetni leghamarabb április elején lehet, akár a tavasz végéig is ültetheted fokozatosan, így nagyon sokáig gyönyörködhetsz virágaiban.

kardvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Hagymáit kifejezetten mélyre, kb. 15cm-re kell elültetni, egymástól legalább ilyen távolságra. Ha szárazabb időszakban ülteted el, érdemes öntözésről gondoskodnod.

Ahogy a bevezetőben már említettem, a kardvirág nem télálló, ezért a hagymáit fel kell szedni ősszel. Az elszáradt zöld részekből hagyj meg néhány centit, majd szedd fel a hagymákat, és tárold őket hűvös, jól szellőző helyiségben.

A betegségek megelőzhetők, ha évente változtatod az ültetés helyét. A hagymák fiatal hagymakezdeményeket nevelnek, melyek később kifejlett hagymává fejlődnek, szaporítani ezek segítségével tudod.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
kardvirág

Hasonló cikkek