Korallbogyó (Nertera granadensis) gondozása

korallbogyó
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A korallbogyó (Nertera granadensis) bemutatása

korallbogyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A korallbogyó (Nertera granadensis) kistermetű évelő szobanövény, mely igazán különleges dísze lehet otthonodnakNarancsszínű bogyóival díszít, melyek jellemzően a nyár végén jelennek meg. Megfelelő gondozás mellett, hónapokig megmaradnak.

Kicsi, tömött, gömbölyded formájú növény, nem kell attól tartanod, hogy kinövi a szobát, ahol tartod. Jó választás, ha nem túl helyigényes, viszont dekoratív növényt keresel.

A korallbogyó (Nertera granadensis) gondozása

Elhelyezés, hőmérésklet

Lakásban, vagy nyáron a szabadban tartva, világos, félárnyékos helyet válassz számára, ahol tűző nap nem éri, de megfelelő mennyiségű fény igen.

A hőmérséklet szempontjából, szintén az arany középút a legjobb, ne tartsd se túl hűvös, de túl meleg helyen sem. Az ideális hőmérsékleti tartomány 10-24 fok között van, azaz a szobahőmérséklet teljesen megfelelő a korallbogyó számára.

Öntözés, tápoldatozás

korallbogyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: jacinta lluch valero / Licence: CC BY-SA 2.0

A korallbogyó gondozása során az öntözés, az a feladat, amelyre kiemelten oda kell figyelned. A növény megsínyli a túlöntözést, ugyanakkor szereti, ha földje nedves. Meg kell találnod az egyensúlyt, hogy ne öntözd túl, de ne is kapjon kevés vizet.

A levelek vízzel érintkezve könnyen elkezdenek rothadni, emiatt célszerű inkább alulról öntöznöd, langyos vízzel.

Ahogy a legtöbb szobanövénynél, úgy a korallbogyónál is igaz, hogy télen csökkenteni kell az öntözés mennyiségét. Tápoldatoznod, bőven elég havonta egyszer a virágzástól, a bogyók kifejlődéséig tartó időszakban.

Az átültetéshez, használt virágfölddel szemben nincsenek speciális igényei, ha jó vízelvezetésű, általános virágföldbe ülteted az teljesen megfelel.

Betegségek, kártevők

Kártevők jellemzően nem károsítják. A legnagyobb problémát a túlöntözés és a szürkepenész jelentik, melyek a növény rothadásához vezetnek.

Szaporítás

Szaporítani magokkal, vagy rizómaosztással lehet tavasszal.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: jacinta lluch valero / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek