Korallbokor (Solanum pseudocapsicum) gondozása

korallbokor
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A korallbokor (Solanum pseudocapsicum) bemutatása, gondozása

korallbokor

Kép forrása: Flickr / Szerző: sallaha / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A korallbokor vagy díszparadicsom Közép és Dél-Amerika területéről származó növény, mely a csucsorfélék családjába tartozik. Sárga, narancs és élénkvörös színben pompázó bogyós termései az év szürkébb hónapjaiban csempészhetnek vidámságot otthonodba.

A díszes termések jellemzően szeptembertől februárig maradnak meg a növényen, ha nem tartod túl meleg helyen. Így a korallbokor például a karácsonyi asztal ünnepi dísze is lehet. Nem csak terméseivel díszít, májusban és júniusban van a növény virágzási ideje, ilyenkor fehér virágokat hoz.

A növény minden része mérgező! A színes termések csábítók lehetnek a kisgyerekek számára ezért próbálj olyan helyet választani a növény számára, ahol a kicsi gyerekek nem férhetnek hozzá.

korallbokor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KENPEI

Elhelyezés, hőmérséklet

A korallbokor napos vagy világos, levegős helyen érzi legjobban magát, nyáron szabadban is tarthatod. Télre olyan helyet keress számára, ahol nincs túl meleg, kb. 10-15fok van.

Öntözés, tápoldatozás

A korallbokor vízigényes növény, tavasszal és nyáron bőségesen öntözd, ősszel és télen viszont elég csak annyira, hogy ne száradjon ki a földje. Tápoldatozni elég kéthetente a márciustól augusztusig tartó időszakban.

Átültetés

korallbokor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Paul venter

Az átültetést végezd el tavasszal, B típusú virágföldbe és csak kicsivel nagyobb cserépbe. Ilyenkor érdemes visszavágnod a növényt és csökkenteni egy kicsit a gyökérlabda méretét is.

Szaporítás, metszés

Szaporítani magról tudod. Ehhez a termés húsát válaszd le a magról, majd hagyd kissé megszáradni az így begyűjtött magot, és ültesd el tavasszal. Ahhoz, hogy szép bokros formát érj el, a fiatal növényt kétszer is visszametszheted.

Kártevők, betegségek

Levéltetű, üvegházi molytetű és takácsatka is károsíthatja, ha túl meleg és száraz helyen tartod. Megelőző jelleggel érdemes a növényt vízzel permetezned, így kellemesen párás környezetet teremthetsz.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: KENPEI

Flickr / Szerző: sallaha / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Paul venter

Felhasznált irodalom: Halina Heitz – Szobanövények

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek