Kroton (Codiaeum variegatum) gondozása

kroton
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A kroton (Codiaeum variegatum) bemutatása

kroton

Codiaeum variegatum / Kép forrása: Pixabay.com

A kroton vagy csodacserje (Codiaeum variegatum) Dél-Ázsia, India és Indonézia esőerdeiből származó növény. Virágzata, jelentéktelen apró virágokból áll. A növény különlegességét vibrálóan élénk színű és változatos formájú levelei jelentik.

Az üzletekben a Codiaeum variegatum különböző változatait forgalmazzák, melyek külseje sokszor nagyon eltér egymástól. A levelek lehetnek kerek formájúak, hosszúkásak a fűzfa levelére emlékeztetők, vagy akár tölgylevél formájúak is.

A színárnyalatok száma szinte végtelen, a krotonok levelei a sárga, narancs, zöld, piros, bordó, különféle árnyalataiban játszanak, léteznek egészen izgalmas bézs és zöld színű variációk is.

Codiaeum variegatum ‘Gold Star’

Codiaeum variegatum 'Gold star'

Codiaeum variegatum ‘Gold Star’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A Codiaeum variegatum ‘Gold Star’ levelei vékonyak és hosszúak, a fűzfa levelére hasonlítanak. A zöld leveleket eltérő méretű sárga foltok tarkítják. Hasonló levélformájú a Codiaeum variegatum ‘Victoria Bell’, melynek levelei háromszínűek, mintázatára jellemző, hogy a fő levélér mentén erőteljes csík rajzolódik ki.

Codiaeum variegatum ‘Excellent’

A Codiaeum variegatum ‘Excellent’ levelei nagyméretűek, háromkaréjosak, a tölgyfa levelére emlékeztetnek, változatos színekben pompáznak. Levélformája miatt, gyakran tölgylevelű kroton néven is árulják a kertészetek.

Codiaeum variegatum ‘Andrew’

Codiaeum variegatum 'Andrew'

Codiaeum variegatum ‘Andrew’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Oeropium

A Codiaeum variegatum ‘Andrew’ igazán különleges kroton fajta. Levelei hosszúkásak, kissé hullámos szélűek, olajzöld és bézs színűek, mintásak.

A hazai kertészeti üzletekben a Codiaeum variegatum ’Tamara’ változattal találkozhatsz, mely nagyon hasonlít a Codiaeum variegatum ‘Andrew’-ra.

Codiaeum variegatum ‘Spirale’

Különleges levélforma jellemzi ezt a kroton változatot, ahogy a Codiaeum variegatum ‘Spirale’ elnevezés utal rá, ennek a fajtának csavartak a hosszúkás formájú, tarka mintás levelei.

A kroton (Codiaeum variegatum) gondozása

A kroton gondozása kissé több odafigyelést igényel, mint a kifejezetten könnyen gondozható szobanövényeké, de ha biztosítod számára az állandó meleg hőmérsékletet, és a magas páratartalmat, akkor jó úton jársz afelé, hogy egészséges, színpompás növényt nevelj.

Elhelyezés, fényigény, páratartalom

Codiaeum variegatum 'Excellent'

Codiaeum variegatum ‘Excellent’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: Alejandro Bayer Tamayo / Licence: CC BY-SA 2.0

A fiatal krotonok levelei még világoszöldek, később nyerik el tarka színezetüket, az elegendő fénymennyiség hatására. Ha a kroton levelei zöldek maradnak, valószínű a növényednek több fényre van szüksége.

Ahogy korábban említettem, a csodacserje kimondottan szereti a magas páratartalmat és hőmérsékletet, eredeti trópusi élőhelyéből adódóan.

Olyannyira kényes szobanövény, hogy akár 15 fokos hőmérséklet mellett is képes megfázni. Biztosítsd számára legalább 18 fokos szobahőmérsékletet, és óvd a huzattól!

Öntözés

A tavasztól őszig tartó időszakban nagyobb a növény vízigénye, a téli hónapokban csökkentsd az öntözés mennyiségét.

A téli időszakban veszélyt jelent a fűtés okozta száraz levegő, ez ellen a növény leveleinek permetezésével, vagy a cserép kavicsos, vízzel töltött tálcára állításával védekezhetsz.

Átültetés, tápoldatozás, szaporítás

Codiaeum variegatum 'Spirale'

Codiaeum variegatum ‘Spirale’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Fiatal növények esetében, tavasszal keríts sort az átültetésre, legalább kétévente. Tápoldatot, az átültetést követő egy hónap leteltével adhatsz az öntözővízhez.

Nyáron akár szabadban is tarthatod a krotont, ekkor védett, félárnyékos helyet keress számára. A csodacserjével kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy tejnedve mérgező! Vegyél fel kesztyűt az átültetése, szaporítása során!

Szaporítani fejdugvánnyal tudod, erre a legjobb időszak a tél vége, tavasz eleje. Kevésbé ismert szaporítási módja a moházás.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, kellemesen meleg helyet keress számára, ahol nincs huzat.

Öntözés: rendszeres mérsékelt öntözést igényel, télen ritkábban öntözd.

Tápoldatozás: az átültetés utáni egy hónap leteltével az öntözővízhez tápoldatot is adhatsz.

Párásítás: igényli a párás környezetet, permetezd leveleit vízzel, vagy a cserepét állítsd, kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Átültetés: tavasszal ültesd át, legalább kétévente.

Szaporítás: tél végén, tavasz elején fejdugvánnyal szaporíthatod.

Kártevők, betegségek: kártevők és betegségek általában nem támadják meg, elég, ha a megfelelő körülményeket biztosítod a számára.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Wikipédia / Szerző: Oeropium

Flickr / Szerző: Alejandro Bayer Tamayo / Licence: CC BY-SA 2.0

Pixabay.com

Felhasznált irodalom: Szobanövények – Halina Heitz

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek