Leander (Nerium oleander) gondozása, teleltetése, metszése, szaporítása, betegségei

leander
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A leander (Nerium oleander) bemutatása, gondozása

leander

Kép forrása: Pixabay.com

A leander (Nerium oleander) Dél-Európa mediterrán vidékein honos meleg és napfény igényes növény. Magyarországon az egyik legnépszerűbb dézsás dísznövény.

Milyen az ideális hely a leander számára?

A leander elhelyezésekor, olyan helyet kell keresned, ahol bőségesen juthat napfényhez, mivel virágzásához elengedhetetlen a meleg és a sok napsütés. Arra azonban figyelj, hogy olyan helyet válassz számára, ahol nem éri eső, mivel a sziromlevelek könnyen bebarnulhatnak, ha az esőcseppek összeragasztják őket.

Öntözés és tápoldatozás

A leander amellett, hogy meleg és fényigényes növény, sok tápanyagot valamint vizet is igényel a megfelelő fejlődéshez, különösen nyáron, amikor rengeteg vizet párologtat el.

Ha nem biztosítod számára megfelelő öntözővíz mennyiséget, az a levelek elvesztését is eredményezheti. A megfelelő tápanyagmennyiséget heti egyszeri tápoldatozással biztosíthatod.

Metszés

Ahhoz, hogy szép, bokros formájú legyen a növényed, és bőségesen hozza a virágokat, metszened is kell. A metszést elvégezheted ősszel, a teleltetés előtt, valamint kora tavasszal. Tavaszi metszés esetén a virágzás kicsit későbbre tolódik. 

Legmegfelelőbb metszési mód a harmadoló metszés, ekkor minden második oldalhajtás kétharmadát, míg a többi hajtás egyharmadát kell eltávolítani.

Átültetés, szaporítás

A leander átültetésére akkor kell sort kerítened, amikor a gyökérzet, már a növény teljes földjét behálózta. Válassz számára nagyobb edényt, ültetőközegnek pedig közepesen kötött, tápanyagban gazdag földet. Szaporítani a levágott hajtások segítségével tudod dugványozással.

A dugványozás legjobb időpontja a nyár, de a tavaszi visszametszéskor szedett dugványokkal is sikeresen szaporíthatod.

A dugványokat vízben gyökereztetheted meg a későbbi elültetéshez. A dugványozáshoz vágj le kb. 15-20 cm-es hajtáscsúcsokat. Az alsó levelekre nincs szükség, ezeket szedd le.

Segíthetsz a gyökeresedésben azzal is, ha ferdén vágod a hajtás alját, így nagyobb lesz a vágásfelület. Szintén segít, ha a hajtás alsó részén van levélcsomó, mely jobban gyökeresedik.

Állítsd a dugványokat vízzel teli edénybe, az sem gond, ha az edény sötétebb, mert így melegebb lesz a víz, és gyorsabb a gyökeresedés.

Tartsd az edényt meleg helyen, néhány hét alatt meggyökeresednek a dugványok. Amikor már megerősödött a gyökérzetük, ültesd el őket.

Teleltetés

leander

Kép forrása: Pixabay.com

A leander a gyenge fagyokat, kb. -5 fokig elviseli, de azért, hogy megóvd a növényedet az erősebb fagyoktól, az itthoni klíma miatt teleltetni kell. A teleltetés történhet védett helyen a szabadban, vagy pedig egy zárt helyiségben.

A teleltetés után, levelei egy részét ledobja a növény, ettől nem kell megijedned, ha azonban nem jelennek meg az ágon rügyduzzanatok néhány nap elteltével, akkor azt a hajtást teljesen el kell távolítanod.

Teleltetés pincében

Ha bent telelteted a leandert, egy nem túl sötét, 4-6 fok körüli helyiségben, például pincében töltse a telet a növény. Mielőtt elhelyeznéd téli pihenőhelyén, ellenőrizd a növényt nincsenek-e rajta kártevők. Amennyiben kártevőket találsz, távolítsd el őket.

Lehetőség szerint először vegyszermentes megoldással próbálkozz, ha, ez nem oldja meg a problémát, használj rovarölő szert. Ha nem találtál kártevőket, akkor is célszerű a növényt megtisztítani a kosztól, szennyeződésektől.

A teleltetés során, ne tápoldatozz, és az öntözés mennyiségét is csökkentsd, csak épp annyi vizet adj, hogy ne száradjon ki a növény földlabdája.

Teleltetés szabadban

Abban az esetben, ha Magyarország enyhébb vidékén élsz, a leander a megfelelő fagyvédelem mellett, a szabadban is átvészeli a telet.

A növényt védett teraszon, vagy balkonon teleltesd, úgy, hogy a cserép alatti padlót szigeteled, például polisztirol lap segítségével. A növény ágait kösd össze, hogy az ágrendszer ne sérüljön, de kisebb helyet foglaljon el.

A cserepet szintén szigeteld, erre a legmegfelelőbb módszer az, ha körbetekered buborékfóliával. Arra figyelj, hogy hagyj egy kis helyet az öntözőkanna számára. Az ágrendszert hálóval borítsd be.

Ha több növényt teleltetsz együtt, érdemes őket egymáshoz tolni, így egymást is óvják. Ha a fagyok már megszűntek, elkezdheted kiköltöztetni a leandert.

A leander leggyakoribb kártevői, betegségei, gondozási hibái

leander

Kép forrása: Pixabay.com

A leander kártevői

A leandert gyakran támadják meg kártevők, melyek közül a takácsatka a levéltetű és pajzstetű a legjellemzőbb. Néha molytetű is megtámadhatja.

Takácsatkák ellen a fertőzött hajtás visszavágásával, langyos vizes lemosással, valamint atkaölő szerrel védekezhetsz.

A pajzstetvek és a levéltetvek ellen szintén bevethető a langyos, szappanos vizes lemosás, ha ezzel nem éred el a kívánt eredményt, akkor használj csak rovarölő szert.

A leander betegségei

A betegségek közül a leanderrákra, és a foltos, elsárguló, lehulló leveleket okozó gombás betegségekre kell figyelned. A leanderrákot sárga szélű, kidudorodó sötét foltok, a levél deformációja jelzi. Mindkét esetben vegyszerrel kell védekezned.

A leander gondozási hibái

Ha a leander levelei erőtlenül lógnak, az vízhiányt jelez, öntözd meg a növényt. Amikor a levelek nagyon kicsik, a hajtások pedig megnyúlnak, az a tápanyag és fényhiány jele, tápoldatozz, és keress világosabb helyet a leander számára.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek