Liliom (Lilium) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása

tűzliliom
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A liliom bemutatása

tűzliliom

Tűzliliom (Lilium bulbiferum) / Kép forrása: Pixabay.com

A liliom (Lilium) a liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség, mely kb. 90 fajt számlál. A liliomok Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt előfordulnak.

Mivel nagyon kedvelt dísznövények, ezért rengeteg változatát és hibridjét forgalmazzák a kertészetek. Csak győzz választani közülük! 

A liliom változatos színű és formájú virágaival a nyári kertek, egyik legszebb virága. Jól mutat akár nagyobb dézsába ültetve is, vagy a kert egy szélvédett, világos szegletében.

A fehér liliom, színe miatt az ártatlanság, tisztaság szimbóluma is. A liliom vágott virágként is népszerű, gyakori virága az esküvői csokroknak.

Gyakori liliomok

1. Fehér liliom (Lilium candidum) bemutatása, gondozása

Fehér liliom

Fehér liliom / Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A fehér liliom (Lilium candidum) a liliomfélék családjába tartozó, közkedvelt hagymás dísznövény. A fehér liliom elsősorban a mediterrán tájakon őshonos, de elterjedése feltehetően Kis-Ázsiából történt. A fehér liliomtól szinte elválaszthatatlanok a tradíciók.

A hófehér szín, az ártatlanság, és a tisztaság szimbóluma, ez köszön vissza, a fehér liliomból kötött esküvői csokrokban.

Az építészet is felfedezte magának a liliom motívumot, elsősorban vallási épületek díszítésénél használták. Amellett, hogy kerted dísze lehet, kedvelt virágkötészeti alapanyag is.

Nagytermetű virág, magassága az 1 métert, virágai pedig a 20-25 cm-es nagyságot is elérik. Virágzási ideje a nyár első felére, június-júliusra tehető. Nagysága miatt, szeles helyen, mindenképpen biztosíts számára támasztékot.

Ültetési helyéül olyan ágyást válassz, ahol magas fényigénye kielégítésre kerül, ugyanakkor a tövét nem éri tűző nap. Talaja mindenképpen jó vízelvezetésű legyen, tápanyagtartalmát őszi trágyázás segítségével javíthatod. Az enyhén meszes, laza talajt kedveli leginkább.

Visszavágására, akkor keríts sort, ha a szárak már teljesen elsárgultak, megbarnultak. Szaporítani hagymával lehet, melyeket, egymástól kb. 20 cm-re, 15 cm mélyre kell elültetni, augusztus-szeptember környékén.

2. Trombitavirágú liliom (Lilium sp.) bemutatása, gondozása

Lilium 'Pink Perfection'

Lilium ‘Pink Perfection’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ulf Eliasson

A trombitavirágú liliom (Lilium sp.) nagytermetű hagymás növény, amely évelőágyakba ültetve és vágott virágként is egyaránt pompás látványt nyújt.

A több mint egy méter hosszú száron, a nyár első felében hozza hatalmas, trombitára emlékeztető virágait. A feltűnő virágokhoz képest a szár teljes hosszában felbukkanó, lándzsaszerű, hosszúkás levelek, meglehetősen jellegtelenek.

A trombitavirágú liliom víz, fény és tápanyagigényes növény, így mindenképpen világos, napos helyre ültesd tápanyagokban gazdag talajba.

Földjét öntözéssel tartsd nedvesen. Hagymáit az elvirágzás után sem kell felszedned, ugyanis a talajban is átvészelik a téli fagyokat. Szaporítani a hagymák tavasszal történő elültetésével tudod.

3. Teltvirágú liliom (Lilium sp.) bemutatása, gondozása

teltvirágú liliom

Teltvirágú liliom / Kép forrása: Pixabay.com

A teltvirágú liliom (Lilium sp.) nagytermetű hagymás növény, mely évelőágyak magasabb növényeként, valamint szoliterként is megállja a helyét.

Talajtakaró és egyéb alacsonyabb évelőkkel is összeültetheted. Tömött, hullámos szirmú virágai többféle színváltozatban játszanak.

A teltvirágú liliom igényei lényegében azonosak a hagyományos virágú lilioméval. Fényigénye magas, sok fényre van szüksége, ugyanakkor azt rosszul viseli, ha tövét is tűző nap éri, ebben segíthetnek a köré ültetett talajtakaró növények.

Vízigényes, ezért gondoskodnod kell öntözésről, valamint jó vízelvezető, lazább szerkezetű talajról is.

Tudnivalók a liliom ültetéséhez

Mikor kell ültetni a liliomot?

liliom

Liliom / Kép forrása: Pixabay.com

A liliom ültetését nyár végén és ősszel, a később virágzó fajták esetében tavasszal is végezheted. Kivételt a fehér virágú madonna liliom képez, melynek hagymáit nyár végén kell elültetni.

Arra figyelj oda, hogy az elültetett virághagymákat lásd el megfelelő vastagságú takaróréteggel, főleg, ha később ülteted el őket ősszel.

Milyen helyre kerüljön?

A liliom világos, szélvédett helyen, tápanyag dús, lazább szerkezetű talajba ültetve érzi magát igazán jól. Bár fényigényes növény, azt nem szereti, ha tövét tűzi a nap, ezért érdemes alacsonyabb talajtakaró növényeket ültetned köré.

Mekkora a megfelelő ültetési mélység és távolság?

királyliliom

Királyliliom (Lilium regale) / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: JLPC

Az ideális ültetési mélység kb. 10-15 cm, az ültetési távolság pedig kb. 20 cm.

Először készítsd el az ágyást, gyomláld ki, valamint ásd fel alaposan a területet. Ha ezzel kész vagy, akkor készíts ültetőgödröket, majd helyezd bele a hagymákat és végül takard be őket földdel.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

Wikipédia / Szerző: Ulf Eliasson

Wikipédia / Szerző: JLPC

Források: Szépzöld; Tuja; Wikipédia

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek