Muskátli (Pelargonium x zonale) gondozása, szaporítása, betegségei

muskátli
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A muskátli (Pelargonium x zonale) bemutatása, gondozása

muskátli

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges muskátlit vagy parasztmuskátlit (Pelargonium x zonale) szinte felesleges is bemutatnom, akkora népszerűségnek örvend hazánkban, ez a főként a balkonládákat és a kerteket díszítő Dél-Afrikából származó növény.

Nem túlzás állítani, hogy talán nincs is olyan régi parasztház, vagy romantikus hangulatú kert, ahol ne bukkanna fel, dézsába vagy balkonládába ültetve. Európába az 1600-as években jutott el, azóta rengeteg fajtáját nemesítették.

A muskátli elhelyezése, öntözése

A muskátli nem kifejezetten igényes növény, de a törődést meghálálja. Napos, meleg helyet érdemes választanod számára, délkeleti, délnyugati, déli fekvés egyaránt megfelelő. Vízigénye alacsonyabb, mint a futómuskátlié, de ez is napi egyszeri öntözést jelent.

Ültetés, egyéb feladatok

muskátli

Kép forrása: Pixabay.com

Érdemes a muskátli számára kifejlesztett speciális virágföldbe ültetned, így ösztönözheted a virágzást, bár alapvetően nem kényes a talajra. Szaporítani dugványozással tudod a nyár folyamán.

Szánj időt rendszeresen az elszáradt növényi részek, elsárgult levelek valamint elnyílt virágok eltávolítására. Ez több okból is hasznos. Növelheted a muskátli díszítő értékét, serkentheted az új virágok kialakulását, valamint megelőzheted a betegségek kialakulását is.

A muskátli betegségei

muskátli

Kép forrása: Pixabay.com

A muskátli sajnos több kórokozó fenyegetésének is ki van téve. Az egyik ilyen a vírusos levélfodrosodás. Ha a levélen sárga kör, gyűrű, vagy csillag alakú foltot találsz, amelyeknek a közepe később bebarnul, és kilyukad, akkor jó eséllyel levélfodrosodással van dolgod. Ezt a betegséget nem lehet kezelni, a továbbterjedését kell megakadályoznod, a fertőzött tő eltávolításával.

A Xanthomonas baktérium még ennél is nagyobb veszélyt jelent. A levélen vizenyős foltok jelennek meg, később pedig a levél elszárad. A fertőzés megjelenhet száron is. A beteg növény nedve, a többi muskátlit is megfertőzheti, ezért azonnal távolítsd el a fertőzött tövet.

A szürkepenész az elhalt növényi részeken üti fel a fejét, ezért is fontos azok eltávolítása. Ha mégis megjelenik, a ritkább öntözés, valamint a növény hajtásainak levegőztetése is segítségedre lehet.

A muskátlirozsda szerencsére már kevésbé jellemző. Ha mégis megfertőzné a növényt, réztartalmú vegyszer jelenthet megoldást.

A muskátli teleltetése, téli gondozása

muskátli

Kép forrása: Pixabay.com

Ahogy a többi teleltetett növény esetében, úgy a muskátlinál is fontos a megfelelő teleltető hely kiválasztása. A muskátli teleltetéséhez legjobb, egy száraz, világos, kb. 10-12 fokos helyiség. Meleg, de sötét helyen, csúnyán megnyúlik a növény, jól látható tehát, hogy a fény mennyire fontos tényező.

Mielőtt teleltetési helyére kerülne a muskátli, vizsgáld át alaposan nem fertőzött-e, vagy nincsenek-e rajta kártevők. Ha szeretnéd megmenteni a tövet, kezeld a fertőzést, illetve távolítsd el a kártevőket. Ha nem akarsz ezzel bíbelődni, akkor inkább válj meg a növénytől, minthogy az egészséges muskátlikat is veszélyeztesd.

Ha egészséges a növényed, akkor szedd le róla a száraz virágokat és leveleket, ilyenkor vissza is törheted egy kicsit. A másik lényeges dolog, amit be kell tartanod a sikeres áttelelés érdekében, az a minimális öntözés.

Ne sajnáld a muskátlit, tényleg csak nagyon ritkán és kevés vízzel öntözd. Ha túl sok vizet adsz neki, azzal akár ki is rohaszthatod, akkor pedig hiába fáradoztál vele eddig.

Ahogy beköszönt az április újra kezelésbe veheted növényt, azaz átültetheted friss földbe (muskátli földkeverék), majd az átültetés után visszavághatod, így ösztönözve bokrosodásra és dús virágzásra.

A muskátli szaporítása dugványozással

muskátli

Kép forrása: Pixabay.com

Ha szeretnél olcsón minél többféle egészséges muskátlihoz jutni, annak legegyszerűbb módja, ha dugványozással szaporítod. A dugványozás klasszikus időpontja a június-július, de a tavaszi metszés után, és nyár végén, ősz elején is érdemes próbálkoznod vele.

A dugványozáshoz kb. 15 cm-es hajtásokat vágj le, távolítsd el róluk a virágszárakat, valamint a szár alsó részéről a leveleket is szedd le.

A dugványok elültetéséhez cserepekre, és lazább szerkezetű ültetőközegre van csak szükséged. Ilyen földkeveréket készíthetsz virágföldből és homokból, vagy virágföldből és perlitből. Töltsd meg a cserepeket az elkészített földkeverékkel.

Ha van gyökereztető hormonod, akkor a dugványok szárát mártsd bele, de a megfelelő körülmények mellett, e nélkül is gyökeret eresztenek. Dugd őket a földbe kb. 3-4 cm mélyre. Az elültetett dugványokat öntözd mértékkel, és néha csípd vissza, így szebb lesz a növény formája.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Gazigazító; Bálint Gazda; NőinetcafeHaszonagrár

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek