Nyílgyökér (Maranta) gondozása, szaporítása

Maranta leuconeura ’Erythroneura’
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A nyílgyökér (Maranta) bemutatása

Maranta leuconeura 'Kerchoviana'

Maranta leuconeura ‘Kerchoviana’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Vlmastra

A nyílgyökér a nyílgyökérfélék családjába tartozó levélzetével díszítő növény. A Maranta nemzetségbe 23 fajt sorolunk, eredeti élőhelyüket Dél-Amerika esőerdei jelentik. A 23 Maranta fajból leggyakrabban a Maranta leuconeura-t és ennek a fajnak a különféle változatait találod a kertészetek kínálatában.

A nyílgyökér megjelenése nagyon hasonlít egyes zebralevél (Calathea) fajokéra, melyek szintén a nyílgyökérfélék családjának tagjai. A nyílgyökér levelei nagyméretűek és mintásak, a különféle változatok mintázata eltérő és rendívül változatos.

Maranta leuconeura ’Erythroneura’

Maranta leuconeura ’Erythroneura’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A Maranta leuconeura ’Kerchoveana’ változat levele világoszöld árnyalatú, és sötétzöld szabálytalan formájú foltok díszítik. A Maranta leuconeura ’Erythroneura’ levele smaragdzöld színű, a fő levélér mentén világos cikcakkos sáv fut végig, a mellék erek piros árnyalatúak.

A Maranta leuconeura ’Massangeana’ levelei valamivel kisebb méretűek, a levelek smaragdzöld árnyalatúak, a levelek fonákja piros színű. A Maranta leuconeura ’Marisela’ levelei smaragdzöld színűek, a főér és mellékerek pedig egészen világoszöld árnyalatúak.

A nyílgyökér (Maranta) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Maranta leuconeura 'Marisela'

Maranta leuconeura ‘Marisela’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A nyílgyökér világos, de nem tűző napos helyen érzi magát legjobban. Melegigényes növény, ezért olyan világos helyet keress számára, ahol egész évben legalább 18fokos a hőmérséklet.

Öntözés, tápoldatozás

Tavasszal és nyáron rendszeresen öntözd, mivel vízigényes növény, télen kevesebb vizet adj a növénynek. Tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozhatod, ősszel és télen hagyd el a tápoldatozást.

Párásítás

A nyílgyökér eredeti élőhelyéből adódóan nagyon szereti a párás környezetet, ezért érdemes leveleit lágy vízzel permetezned. A közvetlen párásítást kiegészítheted közvetett párásítással is, ehhez állítsd a növény cserepét, kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Átültetés, szaporítás

Ha a nyílgyökér földje elhasználódott, esetleg kinőtte a cserepét, akkor tavasszal ültesd át A típusú virágföldbe. Az átültetéskor tőosztással szaporíthatod a növényt. Dugvánnyal is szaporítható, a dugványok meggyökeresedéshez párás környezetet kell biztosítanod.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a takácsatkák okozhatnak problémát, ezeknek a kártevőknek kedvez a száraz levegő, ezért is fontos párásításról gondoskodni. Túlságosan napos helyen kifakulhatnak a növény levelei, míg ha hűvös helyen tartod, levélelhalás jelentkezhet. A megfelelő gondozással és ideális helyválasztással megelőzheted ezekez a problémákat.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Vlmastra

Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek