Pompás Kutyatej (Euphorbia milii) gondozása

pompás-kutyatej
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A pompás kutyatej (Euphorbia milii) bemutatása, gondozása

pompás-kutyatej

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás kutyatej vagy töviskorona kutyatej (Euphorbia milii) a kutyatejek nemzetségébe tartozó növény, amely Madagaszkár szigetéről származik.

pompás-kutyatej

Kép forrása: Pixabay.com

A kutyatej (Euphorbia) rendkívül változatos nemzetség fajok sokaságával. Közös jellemzőjük, hogy fehér, mérgező tejnedvet tartalmaznak.

Szobanövényként és kerti növényként tartható fajokat egyaránt találsz közöttük. A pompás kutytej, könnyen gondozható, igénytelen szobanövény. 

Teljesen napos vagy világos, nyáron meleg, télen 15-18 fok közötti környezetet igényel. Nyáron, szabadban is tarthatod esőtől védett helyen.

Tavasszal és nyáron mértékkel, ősszel és télen nagyon ritkán öntözd. Áprilistól szeptemberig kis adag kaktusztápoldatot is adhatsz neki.

Átültetni tavasszal lehet, ha szükséges 1/4-ed rész agyagot tartalmazó kaktuszföldbe. Ha tavasszal visszametszed, szebb, bokrosabb formát érhetsz el.

pompás-kutyatej

Kép forrása: Pixabay.com

Szaporítani dugványozással lehet. A dugványozás során a vágási felületet tartsd víz alá, majd hagyd kicsit kiszáradni és csak ezután ültesd el földbe.

Mivel mérgező, bőr és szemirritációt okozó tejnedvet tartalmaz, ezért gondozása és szaporítása során, mindenképp vegyél fel kesztyűt!

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
pompás-kutyatej

Hasonló cikkek