Sárkányfa (Dracaena) gondozása, metszése, szaporítása – sárkányfa fajták képekkel

dracaena fragrans
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A sárkányfa (Dracaena) bemutatása

Dracaena fragrans 'Massangeana'

Dracaena fragrans / Kép forrása: CityPlant.hu

A sárkányfa vagy dracéna fajok (Dracaena) az agávefélék családjába sorolható növények. Természetes élőhelyüket a Kanári-szigetek, a trópusi és szubtrópusi Afrika, Madagaszkár, Ázsia és a dél-kelet-ázsiai szigetek jelentik. Átlagos igényű szobanövények, néhány egyszerű tanácsot betartva sokáig az otthonod díszei maradnak.

A sárkányfa fajok közül leggyakrabb a sávos dracénát (Dracaena deremensis), a tarka sárkányfát (Dracaena marginata),  az illatos  sárkányfát (Dracaena fragrans), a fehérszélű sárkányfát (Dracaena sanderiana), melyet szerencsebambusz néven is forgalmaznak, valamint a Dracaena ‘Compacta’-t tartjuk szobanövényként.

Rendkívül hasznos szobanövények, mivel nemcsak a levegő szén-dioxid tartalmát csökkentik, hanem a benzol, a formaldehid, a triklór-etilén, valamint a xylol mennyiségét is. Ezek az anyagok megtalálhatók pl. a bútorok kötőanyagaiban, a lakkokban, ragasztókban, padlószőnyegekben, a szigetelésekben és a cigarettafüstben is.

Gyakori sárkányfa fajok

1. Sávos dracéna (Dracaena deremensis)

Dracaena deremensis 'Janet Craig'

Dracaena deremensis ‘Janet Craig’ / Kép forrása: CityPlant.hu

A sávos dracéna az egyik legismertebb sárkányfa faj, több változatával is találkozhatsz a kertészetek kínálatában. Eredeti élőhelyükön pálma méretűvé fejlődnek, szobanövényként tartva a 2 méteres magasságot nem nagyon haladják meg.

A Dracaena deremensis ’Compacta’, az alapfaj egy alacsonyabb, kompakt növekedésű, bokros változata, mely egyszínű, sötétzöld leveleivel díszít.

A Dracaena deremensis ’Janet Craig’ változat levélzete nagyon hasonló a ’Compacta’-hoz, azonban jóval magasabb, mutatós levélüstöke a karcsú törzs végén helyezkedik el.

A Dracaena deremensis ’Warneckii’ szintén az alapfaj egy magasabbra növő változata, levelei azonban csíkosak, zöld és bézs színűek.

2. Illatos sárkányfa (Dracaena fragrans)

dracaena fragrans

Kép forrása: Pixabay.com

Az illatos dracéna az egyik legnépszerűbb dracéna faj, a kertészetek rengeteg változatban árulják. Levelei szélesek és csíkosak, a törzs tetején, látványos levélüstökbe rendeződnek. A leglényegesebb különbség az egyes változatok között a levelek és a leveleket díszítő csíkok színében van.

A Dracaena fragrans ’Massangeana’ az egyik leggyakoribb változat, a levelek alapszíne világoszöld, míg a levelek közepén húzódó sáv egészen élénk sárgászöld árnyalatú.

A Dracaena fragrans ’Lemon lime’ szintén előfordul a kertészetek és webshopok kínálatában. A széles levelek közepe zöld színű, míg a levelek szegélye egy széles sávban sárgába hajló, sárgászöld árnyalatú.

Az üzletekben még a Dracaena ‘Golden Coast’, Dracaena fragrans ’Yellow Coast’, Dracaena fragrans ’Surprise’ variánsokkal találkozhatsz, ezek gondozása megegyezik a legnépszerűbb fajtákéval.

3. Tarka sárkányfa (Dracaena marginata)

Dracaena marginata 'Tricolor'

Dracaena marginata ‘Tricolor’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Yercaud-elango

A tarka sárkányfa az illatos dracénától (Dracaena fragrans) és a sávos dracénától (Dracaena deremensis) markánsan eltérő külsejű dracéna faj. Levelei sokkal keskenyebbek, mint az előbbi két fajé. A levélüstököt alkotó vékony, hosszú levelek ívesen visszahajlanak.

A Dracaena marginata ’Bicolor’ két színárnyalatú változat, a zöld levelek vékony szegélye pirosas árnyalatú.  A Dracaena marginata ’Tricolor’ zöld, bézs és pirosas színárnyalatú.

A sárkányfa (Dracaena) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Dracaena marginata

Dracaena marginata ‘Bicolor’ / Kép forrása: CityPlant.hu

A sárkányfa világos, vagy félárnyékos helyen érzi legjobban magát, a teljesen napos helyeket kerüld, amikor helyet keresel számára a lakásban.

A csíkos levelű fajtákat a lehető legvilágosabb, tűző naptól védett helyre tedd, ellenkező esetben levelek visszazöldülnek, de esetükben is figyeni kell rá, hogy tűző nap ne érje őket.

A sárkányfa számára ideális hőmérséklet 18-25 fok között van, így az átlagos szobahőmérséklet teljesen megfelelő.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés során földjét állandóan tartsd enyhén nyirkosan. Fontos a kiegyensúlyozott öntözés, a száraz földlabdát, és pangó vizet is kerüld, különben levelei lehullanak, a pangó víz hatására, pedig rohadni kezdenek a gyökerei, ami könnyen a sárkányfa pusztulását eredményezheti. Bármelyik fajt tartod, tavasztól, nyár végéig kéthetente érdemes tápoldatoznod. Ősszel és télen elhagyhatod a tápoldatozást. 

Párásítás, átültetés, szaporítás

A dracénát gyakran permetezd vízzel, mivel a száraz levegőt nem kedveli. Kétévente ültesd át B virágföldbe.

Ha a sárkányfa megnyúlt, vagy felkopaszodott, akkor levághatod a kb. 20-30cm-es leveles csúcsát, és meggyökereztetheted. A vágás helyén a törzsön szintén kihajt a növény. Ha nem sajnálod, akkor akár az egész törzset feldarabolhatod, és a darabokat földbe ültetve meggyökereztetheted.

Videó a sárkányfa gondozásáról:

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, esetleg félárnyékos helyet keress a sárkányfa számára. Tűző napra ne tedd. Félárnyékos helyre inkább a sima levelű változatok valók, a csíkos fajták csíkjai kifakulhatnak, ha kevés a fény.

Öntözés: öntözd rendszeresen, de mértékkel, ne hagyd, hogy a földje teljesen kiszáradjon, de ne is álljon a vízben.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kéthetente adj neki tápoldatot, ősztől elhagyhatod a tápoldatozást.

Párásítás: a száraz levegőt nem kedveli, ez pl. a fűtési szezonban jelenthet problémát. Gondoskodj párásításról.

Átültetés: elég kb. 2 évente átültetned, ehhez B virágföldet válassz.

Szaporítás: a levágott leveles hajtáscsúcs meggyökereztetésével, valamint törzsdarabjaival szaporíthatod.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Yercaud-elango

CityPlant.hu

Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek