Sivatagi Rózsa (Adenium) gondozása

sivatagi rózsa
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A sivatagi rózsa (Adenium) bemutatása

sivatagi rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sivatagi rózsa (Adenium) pozsgás növény, mely Dél-Arábia, Uganda, Tanzánia és Kenya területén őshonos, a meténgfélék családjába soroljuk. A virágüzletek kínálatában leggyakrabban az Adenium obesum fordul elő, de elvétve az Adenium swazicum is az üzletek polcaira kerül.

Talán nem túlzok, ha azt állítom, hogy a sivatagi rózsa az egyik legkülönlegesebb megjelenésű pozsgás szobanövény. Világos rózsaszín, rózsaszín, bíborszínű vagy lila virágai tavasszal és nyáron pompáznak.

Tudtad?

A növény neve valószínűleg Aden városának nevéből ered, mely egy kikötőváros az Arab-félsziget délnyugati részén. Európában a kertészek munkájának köszönhetően terjedt el, akik a leanderbe oltották.

A sivatagi rózsa (Adenium) gondozása

sivatagi rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Elhelyezés, hőmérséklet

A sivatagi rózsa fény és melegigényes növény, a napos meleg helyet szereti igazán, nyáron szélvédett helyen, az udvaron is bátran tarthatod. Télen eltérnek az igényei, ilyenkor sötét és hűvös, kb. 15 fokos helyet keress számára.

Öntözés, tápoldatozás

sivatagi rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Az Adenium nem kimondottan vízigényes növény tavasztól az ősz első feléig annyira öntözd, hogy kicsit nyirkos legyen a földje, túlöntözni nem szabad.

Novembertől tavaszig, kevesebbet kell öntöznöd. Növekedési időszakában kéthetente tápoldatozd, jó megoldás, ha ehhez kaktusz tápoldatot és virág tápoldatot használsz váltakozva.

Átültetés, metszés

A sivatagi rózsát nem sűrűn kell átültetned, elég akkor, ha már nagyon elhasználódottnak tűnik a földje. Ha szeretnéd átültetni, azt a virágzás előtt tavasszal tedd meg.

Az átültetéshez a B típusú virágföldet válassz. Időnként megesik, hogy az Adenium elveszíti szép formáját, ilyenkor visszavághatod.

Kártevők, betegségek

sivatagi rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Betegségek szerencsére nem nagyon támadják meg, azonban kártevők közül a viaszos pajzstetvek és a takácsatkák előfordul, hogy igen. Ezek számára kedvező a meleg és száraz, alacsony páratartalmú környezet.

A takácsatka és a pajzstetű eltávolításáról itt olvashatsz részletesen: 7 gyakori kártevő, ami megkeseríti szobanövényünk életét 

Szaporítás

A sivatagi rózsa otthoni szaporítása nem könnyű. Szaporítani tavasszal lehet, úgy, hogy a fejdugványokat leander szárra oltod. Másik lehetőség a magról való szaporítás.

Egyéb tudnivalók

sivatagi rózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sivatagi rózsa, mérgező szobanövény! Mérgező anyagokat a növényben található nedv tartalmaz. Fontos, hogy amikor a növényt átülteted, elvégzed a metszést, vagy szaporítod, mindenképp vegyél fel kesztyűt.

Ha esetleg a lakásban kisállat van, amelyik megrághatja a növényeket, vagy pici gyerek, aki a szájába veheti a mérgező nedvet tartalmazó leveleket, tedd olyan helyre a növényt, ahol nem férhetnek hozzá. Ha erre nincs lehetőség, inkább mondj le a tartásáról.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek