Sugárarália (Schefflera arboricola) gondozása, metszése, szaporítása

sugárarália
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A sugárarália (Schefflera arboricola) bemutatása, gondozása

sugárarália

Kép forrása: CityPlant.hu

A sugárarália (Schefflera arboricola) Tajvan, Északnyugat-Ausztrália, Új-Guinea területén őshonos növény, mely az aráliafélék családjába tartozik. Magyarországon nagyon ismert és kedvelt szobanövény, melynek fő díszét mutatós levélzete valamint szép habitusa adja.

A sugárarália, nemcsak szép, hanem rendkívül hasznos szobanövény is, mivel légtisztító növény. A szén-dioxid mennyiségén túl a levegőben lévő xylol és benzol mennyiségét is csökkenti a NASA “Levegő javítása növényekkel” jelentése szerint.

Elhelyezés, hőmérséklet

A sugárarália átlagos fényigényű szobanövény. Világos vagy félárnyékos, nyáron levegős kb. 10-18 fokos, széltől és naptól védett helyen érzi legjobban magát. A tarka levelű változatok ennél kicsivel magasabb hőmérsékletet is tolerálnak.

Amikor már kellően jó az idő, akár a szabadban is tarthatod. A tarka levelű fajokat legalább 18, a zöld lombúakat 12-16 fokos hőmérsékleten tartsd a tél folyamán.

Öntözés, tápoldatozás

sugárarália

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

Vízigénye átlagos, rendszeresen, de mértékkel öntözd. Földjét tartsd kissé nedvesen, hűvös téli helyen, ennél is kevesebb vizet adj neki. Ha márciustól augusztusig kéthetente tápoldatozod meghálálja. Ősszel és télen, hagyd el a tápoldatozást.

Párásítás

Meleg helyen gyakran permetezd a leveleit, így biztosíthatod számára a megfelelő páratartalmat. A téli fűtés miatti meleg, és száraz levegő veszélyt jelent erre a növényre, mivel ez a környezet kedvez a pajzstetvek megjelenésének.

Átültetés, szaporítás

A fiatalabb sugáraráliát évente érdemes átültetned, az idősebb példányokat, elég csak akkor, ha szükségesnek érzed például a talaj elhasználódása, vagy a cserép kinövése miatt. Az átültetéshez B típusú virágföldet használj. Szaporítani magról lehet augusztus-szeptember, és december-február között, valamint fejdugvánnyal, és moházással is szaporítható.

Betegségek, kártevők

sugárarália

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Betegségek általában nem támadják meg. Kártevők közül a pajzstetvek károsíthatják, melyek meleg, száraz levegőjű környezetben érzik jól magukat. Ha télen 12foknál alacsonyabb hőmérsékleten tartod elkezdi ledobálni a leveleit.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, vagy félárnyékos, nem túl meleg helyen tartsd. A tarka levelű változatok valamivel jobban bírják a meleget, inkább ilyen növényt válassz, ha nem tudsz hűvös helyet biztosítani a növény számára.

Öntözés: rendszeres mérsékelt öntözést igényel, ne legyen száraz a földlabdája, de ne is álljon vízben.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozd.

Párásítás: kedveli a párás levegőt, főleg meleg helyen permetezd sűrűn.

Átültetés: a fiatal növényeket évente kell átültetned, az időseket elég csak akkor, ha elhasználódott a földjük, vagy kicsi a cserepük.

Szaporítás: magról, fejdugvánnyal és moházással szaporíthatod.

Betegségek, kártevők: kártevők közül a pajzstetvek támadhatják meg. Télen 12foknál alacsonyabb hőmérsékleten ledobálhatja a leveleit.

Képek forrása:

CityPlant.hu

Wikipédia / Szerző: Mokkie

Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek