Szakállbromélia (Tillandsia cyanea) gondozása, szaporítása

szakállbromélia
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A szakállbromélia bemutatása, igényei, gondozása

szakállbromélia

Kép forrása: Pixabay.com

A szakállbromélia (Tillandsia cyanea) egy különleges külsejű, fán lakó trópusi növény, főként Amerika trópusi vidékein fordul elő a természetben.

Nagyon érdekes megjelenésű, izgalmas szobanövény. Fő díszét élénk rózsaszínű, lapos és kerek formájú, pikkelyszerű levelekből álló virágzata jelenti. Virágzata a hosszúkás levelek által alkotott tőlevélrózsa közepéből bukkan elő.

Rövid időre, a rózsaszín virágzaton apró kék virágok is nyílnak. Nem túl helyigényes, lakásban tartva, kb. 20-25cm-re nő. Jó választás, ha kisebb lakásban, szobába keresel, látványos szobanövényt.

szakállbromélia

Kép forrása: Pixabay.com

Eredeti élőhelye meleg és párás, emiatt szobanövénykét is hasonló körülményeket, magas a hőmérsékletet és páratartalmat igényel.

Öntözés helyett, a levelek heti három alkalommal történő permetezésével biztosíthatod számára, a megfelelő vízmennyiséget, és páratartalmat is.

Elhelyezéséhez tűző naptól mentes, világos helyet válassz. Talaja legyen jó vízáteresztő képességű. Meszes talajba ne ültesd!

szakállbromélia

Kép forrása: Pixabay.com

Átültetned nem gyakran kell, ha szükségét érzed az átültetésnek, akkor tavasszal végezd el. Kártevők megjelenésére nem nagyon kell számítanod, esetleg takácsatkák jelenhetnek meg rajta.

Fontos tudnod, hogy a növény, virágzás után elpusztul, de ezelőtt sarjnövényeket hoz. Ha ezeket a sarjakat leválasztod és elülteted, kb. 3 év alatt újra virágzó növényt nevelhetsz belőlük.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
szakállbromélia

Hasonló cikkek