Útmutató a szobanövények tápoldatozásához!

szobanövény
írta: Kertész Viola frissítve: 2020 April 22.

Miért fontos pótolni a tápanyagokat?

szobanövény

Kép forrása: Pixabay.com

A szobanövények és a természetben élő növények a földből veszik fel a tápanyagot a virágzáshoz és a növekedéshez. Egy idő után a föld tápanyagtartalma csökkenni kezd, majd kimerül.

A szükséges tápanyagokat neked kell pótolni a növénygondozás során, ennek egyik módja az átültetés, ha már nagyon rossz szerkezetű, kimerült az ültetőközeg, a másik pedig a rendszeres tápanyag utánpótlás.

A tápanyagok közül, a nitrogén, a foszfor, a kálium és a magnézium a legfontosabb, kisebb mennyiségben azonban nyomelemekre is szüksége van a szobanövényednek. Ilyen nyomelemek a vas, a réz, a cink, a mangán, a bór és a molibdén.

A tápanyagokat, a különböző formákban forgalmazott trágyázó szerek segítségével biztosíthatod a növény számára.

Milyen trágyázó szerek léteznek?

szobanövény

Kép forrása: Pixabay.com

Trágyázó szereket, különböző formákban juttathatsz a földbe. Használhatsz tápanyag-rudacskákat, amelyeket a földbe kell dugni, valamint folyékony tápoldatokat, az öntözővízbe keverve. A tápoldatot az öntözések során, a növény igényeinek megfelelő gyakorisággal és időszakban kell kijuttatnod.

Milyen a jó trágyázó szer?

A jó minőségű trágya megfelelő arányban tartalmazza az alaptápanyagokat és nyomelemeket is. Ezek aránya az egyes trágyákban eltérő, attól függően, hogy milyen célt szolgál az adott trágya.

A virágzást elősegítő trágyákban nagyobb mennyiségben kerül foszfor és kálium, míg a növekedést serkentőkben a nitrogén hangsúlyosabb.

Mire kell figyeni a tápoldatozáskor?

szobanövény

Kép forrása: Pixabay.com

Mindig tartsd be az adagolási útmutatót, a keverék inkább legyen hígabb, mint tömény. Az orchideák és a páfrányok az átlagosnál is hígabb oldatot kedvelik.

Az adagoláson, és a gyakoriságon túl, a másik lényeges dolog, amire figyelned kell, hogy a szobanövények tápanyag igénye, az év egyes időszakaiban más és más. Télen a nyugalmi időszakban a növények többsége nem igényel tápoldatozást, míg tavasztól-őszig, amikor növekednek igen.

Persze akadnak kivételek is, mint pl. a karácsonyi kaktusz, így az előbbieket tekintsd iránymutatónak, és járj utána, hogy saját szobanövényeidnek mikor van a nyugalmi, és mikor a növekedési időszaka.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek