Törpebors (Peperomia) gondozása, szaporítása

ráncoslevelű törpebors
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A törpebors (Peperomia Sp.) bemutatása

ráncoslevelű törpebors

Peperomia caperata ‘Rosso’ / Kép forrása: Pixabay.com

A törpebors Amerika trópusi vidékein őshonos növény, mely a borsfélék családjába tartozik. 

Szobanövényként a ráncos törpebors (Peperomia caperata), a nagylevelű törpebors (Peperomia magnoliifolia), a húsos, kerek leveleivel díszítő borsarc vagy tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia) és a márványlevélként ismert (Peperomia argyreia) kerül leggyakrabban a kertészeti üzletek polcaira.

Peperomia clusiifolia 'Jelly'

Peperomia clusiifolia ‘Jelly’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: James Steakley

Nagyon érdekes megjelenésű, az itthon nem túl gyakori Peperomia clusiifolia ’Jelly’ melynek levelei kerekdedek, kissé hosszúkásak, és zöld, bézs, valamint rózsaszín árnyalatban, három színben játszanak.  

A törpeborsok között csüngő növekedésű, ámpolnába ültethető fajokat is találhatsz, ezek közül a Peperomia prostrata, a Peperomia ‘Isabella’ valamint a Peperomia rubella előfordul a magyarországi kertészetek és webáruházak kínálatában is.

Tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia)

Tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia)

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

A tompalevelű törpebors az egyik leggyakrabban forgalmazott törpebors faj. Eredeti élőhelye Florida, Mexikó és Karib-térség, ahol örökzöld növényként él.

Díszítőértékét, húsos, kerek, kissé fényes levelei adják, melyek lehetnek egyszínű zöld, valamint zöld és világossárga mintásak. Ha a mintás levelű változatot szeretnéd megvenni, akkor a Peperomia obtusifolia ’Variegata’ változatot kell keresned az üzletben.

A tompalevelű törpebors, nagyon hálás növény. Gondozása rendkívül egyszerű, ha kezdő szobakertész vagy, akkor sem jelent kihívást. Ha olyan növényt szeretnél tartani, ami mutatós, ugyanakkor kis helyen is elfér remek választás.

Nagylevelű törpebors (Peperomia magnoliifolia)

nagylevelű törpebors

Peperomia magnoliifolia / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Michael Wolf

A nagylevelű törpebors bokrosodó növekedésű növény, mely Közép és Dél-Amerikában őshonos. Díszítőértékét a kerek levelek alkotta levélzete adja. A levelek színe változatos, lehet egyszínű világoszöld és kétszínű, zöld és világossárga színű (Peperomia magnoliifolia ’Variegata’).

A nagylevelű törpebors rendelkezik minden olyan pozitív tulajdonsággal, mint a tompalevelű törpebors. Nem kell vele sokat foglalkozni és kevés helyet foglal a lakásban.

Ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata)

ráncoslevelű törpebors

Kép forrása: Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A ráncoslevelű törpebors Brazíliában őshonos örökzöld növény. Díszét levélzete adja, melyet kissé ráncolt, kerekded, egyes változatoknál hosszúkás levelek alkotnak. 

Ez a törpebors faj, nagyon változatos külsejű. Az alap faj levele zöld színű a levelek formája pedig kerek kissé szív alakú.

ráncoslevelű törpebors

Kép forrása: Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A Peperomia caperata ’Rosso’ levele zöld színű, míg a levél alsó fele élénkpiros, a levél formája pedig egészen hosszúkás. A Peperomia caperata ’Luna red’ bordós lila, a Peperomia caperata ’Metallic’ sötétlilás színben pompázik.

Márványlevél (Peperomia argyreia)

márványlevél

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A márványlevélként ismert (Peperomia argyreia) egyike a legszebb törpebors fajoknak. Eredeti élőhelye Brazília, Bolívia, Ecuador és Venezuela. Angol elnevezése („Watermelon peperomia” azaz görögdinnye törpebors) tökéletesen jellemzi ennek a kis növénynek a külsejét.

A növény díszét adó levélzetet, kerekded, enyhén szív alakú, egészen világoszöld és sötétzöld csíkos levelek alkotják. A márványlevél gondozása nem túl bonyolult, de arra figyelned kell, hogy ez egy kissé vízigényesebb faj, és meleg szobában tartva párásítást is igényel.

Csüngő törpeborsok

Peperomia prostrata

Peperomia prostrata / Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Eddig főként azokat a fajokat mutattam be, amelyek egy kis polcot, vagy az asztal közepét varázsolhatják egy kicsike oázissá. A törpeborsok között azonban nem csak bokros, hanem csüngő növekedésű fajokat is találsz.

Ezek legszebben egy függesztett cserépben mutatnak, ahonnan szabadon hullhatnak alá, a mutatós levelekkel tömött hajtások. Ezek közül szeretnék bemutatni néhány fajtát.

Peperomia prostrata

Levelei aprók, kerek formájúak és mintásak. A sötétzöld alapszínű leveleket, világoszöld csíkos mintázat díszíti. A hajtások melyeket sűrűn borítanak ezek a díszes levélkék, pirosas barna árnyalatúak.

Peperomia ‘Isabella’ és Peperomia ’Isabella’ Yellow

Levelei az előbb bemutatott fajhoz hasonlóan kerek formájúak és picik, lényeges különbség, hogy a leveleket nem díszíti minta, egyszínűek. A Peperomia ’Isabella’ változat élénkzöld, míg a Peperomia’ Isabella’  Yellow egészen világos, élénk, sárgászöld színárnyalatú.

Peperomia rubella

Peperomia rubella

Peperomia rubella / Kép forrása: Flickr / Szerző: David Eickhoff / Licence: CC BY 2.0

A Peperomia rubella egy egészen izgalmas külsejű törpebors faj. Levelei kicsik és hosszúkás formájúak. A zöld színű leveleken világos mintázat látható. Különlegességét a piros színű szár és levélfonák jelenti, ennek köszönhetően igazán feltűnő, hangsúlyos dísze lehet otthonodnak.

A törpebors (Peperomia Sp.) gondozása

Elhelyezés

nagylevelű törpebors

Peperomia magnoliifolia ‘Variegata’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A színes levelű fajták számára világos, de nem napos hely a leginkább megfelelő. Az egyszínű, zöld levelű törpeborsokat világos, nyáron félárnyékos helyen tartsd.

Páratartalom

A törpebors az átlagos páraigényű szobanövények sorát gyarapítja, azonban a fajok páratartalom igénye eltérő, attól függően mennyire vastagok a növény levelei.

Ha száraz, fűtött levegőjű szobába keresel növényt, akkor a húsos levelű fajok közül érdemes választanod, a vékonylevelűek a magasabb páratartalmat kedvelik. Természetesen ezeket is nevelheted fűtött helyiségben, de akkor gondoskodnod kell párásításról.

Öntözés, tápoldatozás

Peperomia argyreia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A törpebors fajok vízigénye nem túl magas, földjüket tartsd kissé nedvesen.

Télen csökkentsd az öntözések számát, ilyenkor ne legyen a földjük nedves, a hideg és a rothadásveszély miatt.

Áprilistól szeptemberig háromhetente adj tápoldatot a növénynek, egyéb időszakokban a tápoldatozást elhagyhatod.

Átültetés, szaporítás

Átültetésre tavasszal vagy nyáron van lehetőséged, a növényt B típusú virágföldbe ültesd át. A felkapaszkodott, megnyúlt, példányokat óvatosan visszavághatod. Szaporítani levél vagy fejdugvánnyal tudod.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a levélfonálférget lehet megemlíteni, egyéb kártevő általában nem támadja meg. Ha nem megfelelően gondozod a törpeborsot, előfordulhat, hogy hullani kezdenek a levelei, vagy rothadásnak indul a szára és a levelei.

Összefoglalva:

Elhelyezés: a sima zöld levelű változatokat világos, vagy félárnyékos, a színes levelűeket világos helyen tartsd.

Öntözés: mértékkel öntözd, télen pedig, csak egészen kevés vizet adj neki. A nyirkos, hideg föld rothadást okozhat.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron háromhetente tápoldatozhatod.

Párásítás: a vékonyabb levelű fajok igénylik a párásítást, a vastagabb levelűek a száraz levegőt is bírják.

Átültetés: tavasszal és nyáron is át lehet ültetni B típusú virágföldbe.

Szaporítás: levél vagy fejdugvánnyal szaporíthatod.

Kártevők, betegségek: nem megfelelő gondozás esetén levélhullás, levél és szárrothadás jelentkezhet. Kártevők közül a levélfonálférgek okozhatnak problémát.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Wikipédia / Szerző: Michael Wolf

Wikipédia / Szerző: James Steakley

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Flickr / Szerző: David Eickhoff / Licence: CC BY 2.0

Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek