Záporvirág (Gazania rigens) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása

záporvirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A záporvirág (Gazania rigens) bemutatása, gondozása

záporvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A záporvirág  Dél-Afrika területén honos évelő növény, hazánkban egynyári növényként ültetjük, mivel a telet nem bírja. Nagyon mutatós növény, színválasztéka kifejezetten gazdag.

Kb. 15-30 cm magas növény virágai nyár elejétől, egészen az ősz végéig díszítenek. A záporvirágot, napvirágként is emlegetik, mivel csak napfény hatására nyílnak virágai.

Nagyon jó választás, ha az erős napfényt is kibíró virágot keresel. Ideális növény sziklakertbe, virágágyásba, cserépbe és akár balkonládába is.

záporvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A záporvirág akkor is jó választás lehet, ha olyan dekoratív virágot keresel, amely viszonylag kevés öntözéssel és tápanyaggal is beéri. Az öntözés során kerüld a túlöntözést.

A cserépben vagy balkonládában nevelt példányok számára elegendő, ha nyáron kéthetente egyszer tápoldatozod őket.

A záporvirág szaporítása

záporvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A záporvirágot dugványozással, valamint magvetéssel is könnyen szaporíthatod.

A magvetéshez bolti magot használj, ugyanis, ha a hibridekről gyűjtött magokat veted el, az más külsejű virágot eredményez majd, mint amilyen az eredeti növény volt.

A záporvirág ültetéséhez elő kell nevelni a palántákat, kb. 6-8 hét alatt vállnak kiültetésre alkalmassá a fiatal növények, így a kiültetés előtt ennyi idővel vesd el a magokat.

záporvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Ha kellemesen meleg (kb. 18 fok), világos helyet tudsz biztosítani a vetés számára, akkor akár már februárban is nekiláthatsz a palántanevelésnek. Ha nem áll rendelkezésre ilyen hely, akkor március-áprilisban is bőven elég vetni.

A magvetés nagyon egyszerű. Első lépésként virágcserepeket, vagy palántanevelő tálcát tölts meg földdel, és nedvesítsd meg a föld felszínét. Fontos a mértékletesség, legyen nedves a föld, de ne álljon a vízben.

Szórd a földre a magokat, és kicsit nyomkodd őket hozzá, takarásra nincs szükség. A kellemesen meleg, párás környezetet, átlátszó fóliával, vagy üveglappal biztosíthatod. Keress világos, de nem tűző napos helyet, a cserepek, illetve a tálca számára.

záporvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A csírázás alatt is gondoskodj a mérsékelten nedves környezetről. Néhány hét múlva megjelennek a fiatal növények, ekkor helyezd át őket világosabb helyre.

Április közepétől elkezdheted szoktatni a növényeket a kinti környezethez, kiültetni, csak a fagyveszély elmúltával szabad őket, világos, napos helyre.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek