Angyaltrombita (Brugmansia) gondozása, teleltetése, metszése, szaporítása, betegségei

angyaltrombita
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

Az angyaltrombita (Brugmansia) bemutatása, gondozása

angyaltrombita

Kép forrása: Pixabay.com

Az angyaltrombita (Brugmansia) Dél-Amerikából származó rendkívül mutatós, többféle színváltozatban előforduló mérgező dísznövény. Dézsás növényként, valamint kertbe kiültetve is dísze lehet bármelyik mediterrán hangulatú kertnek, terasznak. 

Nagyméretű dísznövény, mérete akár a 4 métert is elérheti. Metszéssel, akár kisebb fa is nevelhető belőle, melyet kb. 25 cm-es trombita alakú virágok díszítenek.

Elhelyezés, hőmérséklet

Elhelyezéséhez meleg, szélvédett helyet válassz. Bár kifejezetten igényli a meleget és napfényt, a tűző nap nem tesz neki jót, ezért inkább világos, félárnyékos helyen tartsd. Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel.

Öntözés, tápoldatozás

Víz és tápanyagigényes növény, ha ezeket biztosítod számára, akkor egész nyáron virágokat hoz. Mivel vízigénye kifejezetten nagy, ezért rendszeresen, bő öntözővíz mennyiséggel öntözd, akár naponta is.

Télen ennél jóval kevesebb vizet igényel, ilyenkor nem baj, ha földje szinte teljesen száraz. A tavaszi, nyári időszakban kéthetente érdemes tápoldatoznod is, ezzel ösztönözheted a virágzást.

Egyéb teendők

angyaltrombita

Kép forrása: Pixabay.com

Fontos, hogy az elszáradt növényi részeket, fonnyadt virágokat mindig távolítsd el. Ahhoz, hogy a növény megfelelő formát kapjon, évente szükséges elvégezned a metszést.

Átültetés, szaporítás

Dézsában tartott példány esetén, érdemes kétévente tavasszal elvégezned a növény átültetését. Szaporítani a dugványok vízben, vagy földben való meggyökereztetésével tudod.

Kártevők

Kártevők közül a levéltetű és a takácsatka megjelenése gyakoribb, de előfordul a levélpoloska és a hernyó is. Utóbbiak lyukakat rágnak a levelekbe.

Teleltetés

Az angyaltrombita fagyérzékeny növény, ezért Magyarországon teleltetést igényel. A teleltetést megelőzően, tisztítsd le vízzel a növényt, szabadítsd meg a portól, és a levelek között rejtőzködő kártevőktől is!

A dézsába ültetett angyaltrombita számára, télre, keress egy 8-14 fokos hőmérséklet körüli, világos helyiséget.

Mielőtt a teleltető helyre kerülne nem árt, ha kb. felére visszavágod a hajtásokat, és tavasszal is lecsípsz egy kicsit az első hajtásokból. Ezzel megelőzhető, hogy a hajtások nagyon megnyúljanak.

Ez az időszak, a növény nyugalmi időszaka, ilyenkor nem kell tápoldatoznod, és az öntözés mennyiségét is csökkentened kell, az sem baj, ha földjét szinte teljesen száraznak érzed.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek