Árnyliliom (Hosta) gondozása

árnyékliliom
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

Az árnyliliom vagy árnyékliliom (Hosta) nagytermetű évelő növény, mely ahogy neve is utal rá, alkalmas a kert árnyékosabb szegleteinek beültetésére. Bejegyzésemben 2 árnyliliom fajt mutatok be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Fehér árnyékliliom (Hosta plantaginea) bemutatása, gondozása

árnyékliliom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hugo.arg

A fehér árnyékliliom, nagy árnyliliom vagy apácaliliom (Hosta plantaginea) Kínában őshonos évelő dísznövény, mely nagyméretű, bordázott, szívalakú, hullámos szélű leveleivel, valamint nyár végén és ősz elején nyíló fehér virágaival díszít.

Közepesen magas növény, bokrosodó növekedés jellemzi. Jó talajtakaró növény, árnyékosabb virágágyakba, vagy akár tópartra is ültetheted. 

Az árnyékliliom, ahogy neve is utal rá, alacsony fényigényű növény, ezért félárnyékba, vagy teljes árnyékba is bátran ültetheted. Vízigénye átlagos, nagyobb melegben érdemes lehet kissé öntöznöd és nedvesen tartanod a földjét.

Ültetéséhez a semlegeshez közeli, vagy kissé savanyú kémhatású, és tápanyagokban gazdag talaj a leginkább megfelelő.

2. Tojásdadlevelű árnyliliom (Hosta ventricosa) bemutatása, gondozása

tojásdadlevelű árnyliliom

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kerry Woods / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A tojásdadlevelű árnyliliom (Hosta ventricosa) közepes magasságú, Kína és a Korei-félsziget északi felén honos évelő növény, mely kiváló talajtakaró növénye lehet a kert árnyékosabb részeinek.

Nagyméretű erősen erezett levelei sűrűn borítják a talajt. Virágai a levelek fölé magasodó virágszáron nyílnak nyár közepén. A virágok színe ibolya lila, ritkábban fehér.

A tojásdadlevelű árnyliliom félárnyékos, esetleg árnyékos helyen, kissé nyirkos, tápanyagban gazdag, jó vízelvezető talajba ültetve fejlődik legszebben.

Az idős példányok a rövid szárazságot elviselik, de ez a növény igazán a folyamatosan, enyhén nyirkos talajt szereti. Leveleire ne kerüljön az öntözővízből.

A forróságot, tűző napot valamint a nagyon meszes talajt nem szereti, ezért ne ültesd meszes talajba, vagy savasítsd ültetés előtt.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a házas és a házatlan csigák okozhatnak problémát. Szaporítani őszi vagy tavaszi tőosztással, esetleg magról lehet.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Hugo.arg

Flickr / Szerző: Kerry Woods / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek