Inkaliliom (Alstroemeria) gondozása, teleltetése

inkaliliom
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

Az inkaliliom (Alstroemeria) bemutatása, gondozása

inkaliliom

Kép forrása: Pixabay.com

Az inkaliliom (Alstroemeria) közepes magasságú, vagy magas, látványos virágokkal díszítő évelő növény, mely Dél-Amerika területén őshonos. A növény levélzetét hosszúkás, esetenként csavarodott levelek alkotják.

A liliomra hasonlító tölcséres virágok a levelek fölött, a szár végén nyílnak a nyár folyamán. A virágok lazac, pink, piros, sárga vagy narancssárga különféle árnyalataiban pompáznak, sötétebb színű csíkok teszik őket még látványosabbá.

inkaliliom

Kép forrása: Pixabay.com

Az inkaliliom nem tartozik az igazán egyszerűen nevelhető növények közé, de kis odafigyeléssel téged is megörvendeztethet pompás virágaival.

Fagyérzékeny növény, ezért érdemes vagy konténerbe ültetni és úgy átteleltetni, vagy pedig felszedni rizómáit és ezeket átteleltetni. Hűvös, fagymentes helyen teleltesd.

inkaliliom

Kép forrása: Pixabay.com

A rizómák nagyon törékenyek, ezért ha a szabadföldi ültetés és felszedés mellett döntöttél, járj el körültekintően az ásáskor. Szabadföldi átteleltetéssel, tövének takarásával, csak az ország melegebb vidékein érdemes kísérletezned, de ez sem 100%-os megoldás.

Az inkaliliom fényigényes növény, azonban a hosszan tartó tűző napot nem szereti, ezért világos, de a tartósan erős napsütéstől védett helyet keress számára. Talajok közül a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag kissé savas talajokat kedveli leginkább.

inkaliliom

Kép forrása: Pixabay.com

Vízigénye miatt rendszeres öntözést igényel, nyugalmi időszakában se feledkezz meg az öntözésről, ilyenkor törekedj rá, hogy földje ne maradjon tartósan száraz.

Betegségeket általában nem támadják meg, kártevők közül a meztelencsigák okozhatnak problémát. Szaporítani gyöktörzsének osztásával, vagy magról tudod.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Botanikaland

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
inkaliliom

Hasonló cikkek