Japán Lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’) gondozása

japán lonc
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

Az örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’) bemutatása, gondozása

japán lonc

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ryan Somma / Licence: CC BY-SA 2.0

Az örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’) Kelet-Ázsiából származó kúszónövény, amely nagyon dekoratív, és emellett finom illattal is elárasztja a kertet. Félárnyékos helyre remek választás, ilyen körülmények mellett fejlődik legszebben.

Különlegessége, hogy nyáron fehér virágokat hoz, amelyek az idő előrehaladtával sárgává válnak, így akár egyszerre gyönyörködhetsz a különböző színű virágok látványában, amelyeknek, a tömött, friss zöld levélzet szolgál hátteréül.

Leveleitől csak a leghidegebb teleken szabadul meg, így ideális esetben, egész évben a kert díszéül szolgál. Télen mérgező kékesfekete terméseket hoz.

Rendkívül gyorsan fejlődik, akár 4-5 méteres magasságig is felkúszhat, ezért, ha kerítések, vagy pergolák befuttatására keresel növényt, jó döntés, ha a loncot választod.

Gondozása egyszerű, ha napos helyre ülteted, azt is elviseli, de igazán szépen félárnyékos helyen fejlődik. Talajra egyáltalán nem kényes, de ha tápanyagban gazdag, humuszos talajba ülteted, azt meghálálja.

Az idősebb példányok ellenállók a szárazsággal szemben, egyébként átlagos vízigényű növény. Ha időnként megöntözöd, hálás lesz érte.

Metszeni elég évente egyszer tavasszal. Kártevők és betegségek közül, a levéltetű és időnként a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani bujtással, dugvánnyal is tudod.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ryan Somma / Licence: CC BY-SA 2.0

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
japán lonc

Hasonló cikkek