A fűkasza előnyeinek hosszú sora

írta: Kiss Beáta frissítve: 2023 June 20.

A kertgondozás nemcsak munka, hanem szenvedély is. Ugyanakkor minden kertész tudja, hogy a megfelelő eszközök, köztük a fűkasza használata kulcsfontosságú a kert, az udvar, más füves területek karbantartásához.

Otthon is jól jön egy fűkasza

Rendkívül sokoldalú eszköz, ráadásul olyan műveleteket is végrehajthatunk a segítségével, amire egy átlagos fűnyíróval nem lennénk képesek. A magasra nőtt fű levágásával, az elburjánzott gyommal, cserjékkel is képes megbirkózni a kialakítása és a teljesítménye révén. Persze mielőtt beszereznénk egy ilyen eszközt, nem árt megvizsgálni, hogy melyik az, amely eleget tesz az elvárásainknak.

Könnyű kezelhetőségének és mobilitásának köszönhetően a nehezen elérhető, dombos vagy egyenetlen területek kaszálását is lehetővé teszi. Ezért sokan választják a fűnyíró mellé vagy helyett a fűkasza használatát.

Hatékonyabb lehet, mint a hagyományos gyomirtó szerek, mivel a gyomokat mechanikusan távolítja el anélkül, hogy károsítaná a környezetet.

Hogyan válasszunk fűkaszát?

A fűkasza típusának kiválasztása elsősorban az adott feladatoktól és a személyes preferenciáktól függ. Az akkus típus csendes és környezetbarát, de korlátozott üzemidővel rendelkezik. Viszont ezt az üzemidőt tetszőlegesen kitolhatjuk, ha elegendő akku áll a rendelkezésünkre. Ráadásul a legújabb modellek már olyan lehengerlő teljesítménnyel rendelkeznek, hogy egy-egy benzinmotoros változattal is képesek felvenni a versenyt.

Az elektromos fűkasza hosszabb ideig használható, de a hosszabbító kábel korlátozza a mozgási szabadságot. Viszont ez nem kizáró ok az előnyeit tekintve, mivel sokkal praktikusabbnak számít egy kisebb terület karbantartásához, mint egy benzines változat. Nem kell az üzemanyag keveréssel foglalkozni, nincs károsanyag-kibocsátás és még csendesebb is, ami lakott terület esetén szintén számottevő tényező.

A benzinmotoros modellek a legrobosztusabbak és leghatékonyabbak, ideálisak nagyobb területek vagy makacs növényzet kezelésére, de több karbantartást igényelnek és zajosabbak. Afelől viszont nem lehet kétségünk, hogy egy makacs növényzettel benőtt, nagyobb terület megtisztításához keresve sem találhatnánk alkalmasabb eszközt.

Fűkasza – svájci bicska a kerti gépek között

Nem is beszélve arról, hogy olyan kiegészítők is kaphatóak bizonyos modellekhez, amivel könnyedén sövényvágóvá, ágvágó láncfűrésszé, alakíthatóak. A sokoldalúság mellett, ez így, ebben a formában kimondottan költséghatékonynak számít és a tárolása is kevesebb helyet igényel. Egy minőségi változattal ráadásul élvezet dolgozni, ezért ajánlott az ismert gyártók termékei közül beszerezni egyet.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék

Hasonló cikkek