A kerti szivattyúk típusairól, betöltött szerepükről

kerti szivattyú
írta: Kiss Beáta frissítve: 2023 June 15.

A kerti szivattyú a nyári szezon igazi szuperhőse, különösen, ha a családi házhoz kert vagy udvar is tartozik. Hazánk éghajlata ugyanis megköveteli a növények rendszeres öntözését – ez pedig, ha manuálisan szeretnénk eleget tenni a feladatnak, rendkívül idő- és energiaigényes, sőt, nem is igazán egyeztethető össze a modern ember életével. Éppen ezért lehet hasznos a mindennapokban egy minden ízében minőségi kialakítást élvező kerti szivattyú, vagy ahogy sokan nevezik, önfelszívó szivattyú.

Egy lélegzetvételnyi kitérő: a kerti szivattyú őse

A modern technológia berendezéseire szinte minden esetben hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint „friss, ropogós”, teljesen új vívmányokra. A valóságban inkább az „újszerű” vagy „modern” jelzők jobban illenének ezen berendezésekre, így a szivattyúra is, amelynek őse már időszámításunk előtt is szolgálta az embereket, konkrétan elsősorban a görögöket. Arkhimédész volt az, aki a kerti szivattyú első, kezdetleges modelljét megtervezte, amely ugyanúgy, mint a mai darabok, nagyobb mennyiségű víz mozgatására volt képes öntözés, locsolás céljából.

JET, centrifugál és oldalcsatornás kerti szivattyúk

Manapság már a kerti szivattyúknak több típusa is ismeretes, ezek közül a JET verzió az, ami a legtöbb átlagos háztartásban megtalálható. Ezek a modellek akár háztartási nyomásfokozásra, illetve gáz tartalmú folyadékok mozgatására is tökéletesen alkalmasak. Általános jellemzőjük a strapabíróság, az időtállóság és a megbízható működés. A hagyományos centrifugál szivattyúk abban az esetben váltják be a hozzájuk fűzött reményeinket, ha kisméretű szilárd részecskéket tartalmazó folyadék mozgatása a cél. A hatékonyságuk kiemelkedő, különösen, mivel nagyobb mennyiségű víz szállítása esetén is jelesre vizsgáznak. Az oldalcsatornás szivattyúkat inkább ipari területeken hasznosítják, az átlagos háztartásokban nem igazán jellemző a jelenlétük.

Melyiket válasszuk a sokszínű felhozatalból?

Az önfelszívó szivattyúk palettája rendkívül széles, a megfelelő modell kiválasztása pedig nem egyszerű, különösen tapasztalat hiányában. Amennyiben kérdésünk van, bátran forduljunk a Szivattyúk webáruház profi csapatához.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek