Bromélia (Bromelia) gondozása, szaporítása

guzmánia
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A broméliák bemutatása

lándzsarózsa

Lándzsarózsa (Aechmea fasciata) / Kép forrása: Pixabay.com

A broméliák a trópusi területek különleges szépségű, változatos külsejű, élénk virágzatú növényei. Magyarország kedvelt szobanövények. Ebben a bejegyzésben broméliákra vonatkozó általános gondozási tudnivalókat gyűjtöttem össze.

Ahogy a bevezetésben említettem a broméliák trópusi, meleg, párás, nedves éghajlatú területeken őshonosak, így a lakásban ehhez hasonló feltételeket kell biztosítanod számukra. Kerülnöd kell például a tűző napos elhelyezést, gondoskodnod kell a magas páratartalomról és így tovább.

A broméliák gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet és fényigény

Kellemesen meleg, világos, vagy félárnyékos, átlagos hőmérsékletű helyiségben fejlődnek legszebben, ahol a levegő páratartalma magas. A legtöbb lakás levegője, különösen a fűtési szezonban száraz, ezért gondoskodnod kell párásításról. Erre jó megoldás ha a broméliát vízzel permetezed.

Öntözés és tápoldatozás

guzmánia

Guzmánia (Guzmania lingulata) / Kép forrása: Pixabay.com

A broméliák átlagos vízigényű növények, rendszeres, mérsékelt öntözésre van szükségük. A növények levelei tőlevélrózsát alkotnak, az így létrejövő kehelybe is vizet kell öntened, amikor öntözöl, és bizonyos időközönként cserélned is kell a kehelybe töltött vizet.

Röviden összefoglalva, lényeg a mértékletesség. Ne hagyd kiszáradni a broméliád földjét, de ne is öntözd túl, mert az a gyökerek rothadásához, ezáltal pedig a növény pusztulásához vezethez.

A broméliák tartása során fontos a tápanyagok pótlása, azaz a tápoldatozás is. Ha tavasszal és nyáron néhány hetente tápoldatozod meghálálja a növény.

Talaj

Ha szükségesnek látod tavasszal a növény átültetését, vagy szeretnéd elültetni az anyanövényről leválasztott sarjakat, fontos, hogy ezt milyen talajba teszed. Broméliák ültetéséhez legjobb a lazább szerkezetű, tőzeges, jó vízáteresztő képességű virágföld.

Mi történik a virágzás után?

szakállbromélia

Szakállbromélia (Tillandsia cyanea) / Kép forrása: Pixabay.com

Ha volt már broméliád, de rutinod a gondozásában még nem nagyon, akkor biztos, hogy nagy szomorúságot okozott, amikor virágzás után száradni kezdett a növényed. Ez egy teljesen természetes folyamat a broméliák életében, ugyanis a virágzást követően elpusztulnak.

Mielőtt ez bekövetkezne, az anyanövény sarjakat hoz, gondoskodik az utánpótlásról. Ha leválasztod ezeket a sarjakat, és elülteted egy külön cserépbe, akkor kis odafigyeléssel, ugyanolyan szép, virágzó növényt nevelhetsz, mint amilyen, az anyanövény volt.

Bízom benne, hogy ezzel a néhány tanáccsal, sikerült segítenem a broméliád sikeres gondozásában!

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek