Nárcisz () gondozása, ültetése, szaporítása – Nárcisz fajták képekkel

Nárcisz
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A nárcisz (Narcissus) növénynemzetség az amarilliszfélék családjába tartozik. A nárciszok jellemzően a tavasz, kora tavasz emblematikus virágai, a hipermarketekben ilyenkor még cserépben is szokták árulni, ám jellemzően kerti növény. A nemzetség meglehetősen fajgazdag, és a nárcisz fajták száma is szinte végtelen. A nárcisz alapvetően egy évelő hagymás növény, de számos változata van. Sokszor kistermetű, kisvirágú, de magas, telt virágú fajtái is léteznek. A virágok színe lehet fehér vagy a sárga valamilyen árnyalata.

Kertbe ültetve, vágott virágként és cserépbe ültetve is találkozhatunk vele. A nárciszt már az ókorban is ismerték, a görögök például illatos olajokat nyertek ki belőle. Számos európai országban elterjedt, hazánkban is meglehetősen népszerű. Ültethetjük csoportosan, de más évelőkkel is jól társítható növény.

Gondozás

Talajigény

Tápanyagdús, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt keressünk a számára.

Tápozás

Kedveli a tápanyagdús talajt, ezért ültetés előtt érdemes a talajt feljavítani. Ha cserepes növényként tartjuk, érdemes rendszeresen tápoldatról gondoskodni.

Fényigény

Nagyon nagy a fényigénye, ezért mindenképpen napos, világos helyet keressünk a számára. Félárnyékban is megél, de a virágai kisebbek lesznek.

Vízigény

A vízigénye átlagos, mérsékelten szabad csak öntözni.

Szaporítás

A hagymákról leválasztott sarjakkal lehet szaporítani.

Metszés

Elvirágzás után a növény leveli elszáradnak, ezeket érdemes lecsípni. Ügyeljünk rá, hogy csak a teljesen elszáradt részeket távolítsuk el, mert ellenkező esetben károsítjuk a növényt.

Teleltetés

A telet nagyon jól tűri, takarást sem igényel. Hagymái egész télen a földben maradhatnak.

Ültetés, átültetés

Hagymáit az ősz első felében érdemes ültetni. Hogy szebb virágai legyenek, célszerű pár évente felszedni a hagymákat és új helyet keresni a számukra.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben meglehetősen ellenálló növény.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek