Császárkorona (Fritillaria imperialis) gondozása, ültetése, szaporítása – Császárkorona fajták képekkel

Császárkorona
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A császárkorona (Fritillaria imperialis) Irán és a Nyugat-Himalája területén őshonos, a liliomfélék családjába tartozó, hagymás évelő növény, mely meglehetősen nagyra nő. Először Törökországban terjedt el, majd Európa más vidékein is megjelent. Nagyon kedvelt növény, fő díszítőértékét a tavasszal nyíló sárga és narancsszínű virágai adják. Egy méter magasra is megnő, a virágai mellett hosszúkás levelei is mutatósak. Önmagában is ültethető, de más évelőkkel együtt is jól mutat, könnyen társítható.

Császárkorona virága

Gondozás

A császárkorona csak a talajjal szemben igényes növény, más tekintetben meglehetősen igénytelen, ezért kezdő kertészek számára sem lesz megugorhatatlan akadály a gondozása.

Talajigény

A talaj szempontjából nagyon igényes növény. Tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű talajra van szüksége.

Tápozás

Tápanyagigényes növény, ezért ültetés előtt a talajt mindenképp érdemes feljavítani, és rendszeres tápoldatozásra is szüksége van.

Fényigény

A császárkorona félárnyékos és napos, világos helyen is jól érzi magát, a teljes árnyékot azonban érdemes kerülni.

Vízigény

A császárkorona vízigénye átlagos, a csapadék is elengedő a számára, de aszályosabb időszakban mérsékelten öntözhetjük is.

Szaporítás

Szaporítani hagymákkal lehet, melyet októberben ültethetünk el.

Teleltetés

A császárkorona bírja a fagyokat, a földben a hagymái szépen áttelelnek.

Ültetés, átültetés

A császárkorona hagymái évekig a földben maradhatnak, akár 5 évig is, vagyis nem kell gyakran új helyet keresnünk a számára.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben meglehetősen ellenálló növény.

Fontos tudnivalók

Mérgező növényként tartják számon, ugyanis a hagymája irritáló vegyületeket tartalmaz. Ezért ültetésnél, átültetésnél érdemes óvatosnak lenni, és a háziállatoktól is érdemes távol tartani. Ha a kutyánk gyakran ássa ki a virághagymákat, akkor ne ezt a növényét válasszuk.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek