Könnyezőpálma (Monstera deliciosa) gondozása, szaporítása – Könnyezőpálma fajták képekkel

Könnyezőpálma levél
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) a kontyvirágfélék családjába tartozó, nagytermetű, lágyszárú, évelő dísznövény. Az őshazája Mexikó, de a világ számos országában találkozhatunk vele, köztük Magyarországon is. A természetben Közép és Dél-Amerika trópusi mocsaraiban fordul elő. Érdekessége és fő díszítőértéke az óriási, szabdalt, erősen tagolt levele.

Könnyezőpálma

A neve onnan ered, hogy reggelente a levelek csúcsán apró vízcseppek jelennek meg. Lakásban tartva is nagyméretűre megnő, akár az 1-2 méteres magasságot is elérheti. Megfelelő körülmények között a természetes élőhelyén virágot is nevel, mely krémszínű, levéllepellel borított nagyméretű torzsavirágzat. Termés is fejlődhet belőle, de ehhez 2 évre van szükség. Szobanövényként tartva kicsi az esély a virágzásra.

Gondozás

A gondozása nem egyszerű, ugyanis nagyon tápanyag és fényigényes növény, kezdők számára nem biztos, hogy ez a legjobb választás.

Talajigény

Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagdús talajban fejlődik a legszebben. Nemcsak a hőmérséklet, hanem a talaj szempontjából is melegre van szüksége.

Tápozás

Sok tápanyagot igényel, melyet rendszeres tápoldatozással biztosíthatunk a számára. Tavasszal és nyáron hetente érdemes tápoldatozni.

Fényigény

Meglehetősen fényigényes növény, ezért mindig fény felé kell fordítani a leveleit, hogy megfelelő mennyiségű fény érje őket. A tűző napot nem kedveli, akár árnyékban is megél, de nem nevel olyan nagy leveleket, mint világos helyen.

Vízigény

Vízigénye átlagos, rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Nem kedveli a túlöntözést.

Hőigény

Szobahőmérsékletlen célszerű tartani, egész évben a 18-24 fok az ideális a számára.

Páraigény

Páraigénye is magas, állandóan magas páratartalmat igényel. Időnként érdemes a leveleit lemosni.

Szaporítás

Levéldugvánnyal vagy magról szaporítható.

Ültetés, átültetés

Csak akkor ültessük át, ha kinőtte a cserepét, mert a bolygatást ugyan elviseli, de átültetés során a léggyökerek sérülhetnek, ezt pedig nem szereti.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel szemben meglehetősen ellenálló, de a kártevők közül alacsony páratartalom mellett a takácsatkák és a levéltetvek megtámadhatják.

Fontos tudnivalók

A könnyezőpálma mérgező szobanövény, a bőrt és a nyálkahártyát is irritáló anyagokat tartalmaz, ezért gyerekek és háziállatok mellé nem kifejezetten ajánlott.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek