Gyöngyvirágcserje (Deutzia crenata) gondozása, metszése, szaporítása – Gyöngyvirágcserje fajták képekkel

Gyöngyvirágcserje
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A gyöngyvirágcserje (Deutzia crenata) leginkább Ázsiában őshonos, lobhullató díszcserje, melyet fehér színű virágai miatt tartanak. Rendkívül dekoratív, a kertészetekben leggyakrabban a Deutzia crenata ‘Nikko’ és a Deutzia crenata ‘Pride of Rochester’ fajtáival találkozhatunk. A Deutzia crenata ‘Nikko’ alacsonyabb termetű, 0,5-0,7 méteres magasra növő törpecserje, melynek talajtakaró, fehér, telt virágai májusban és júniusban nyílnak, meg a Deutzia crenata ‘Pride of Rochester’ akár a 2-3 méteres magasságot is elérő cserje, mely dúsan elágazó, ívesen meghajló hajtásrendszert nevel, és virágai a fehér színű mellett rózsaszín árnyalatot is öltenek. A gyöngycserje levelei élénkzöld színűek, széles-lándzsásak, kissé bőrneműek, és finoman fogazottak.

Gyöngyvirágcserje

Gondozás

A gondozása nem túl bonyolult, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.

Talajigény

A talaj szempontjából nem mondható válogatósnak, az átlagos talaj is tökéletes a számára. Ami fontos, hogy jó vízáteresztő képességgel bírjon.

Tápozás

Nem igényes a tápanyagtartalomra, de szebben fejlődik, ha a talaj tápanyagban gazdag, amit a talaj feljavításával és időnként tápoldatozással biztosíthatunk.

Fényigény

Leginkább a napos, világos helyeket kedveli, de félárnyékos helyet is választhatunk a számára, bár úgy nem fejlődik olyan szépen.

Vízigény

A vízigénye átlagos, de szereti ha a földje mindig kissé nedves, amit mérsékelt öntözéssel tudunk biztosítani.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással lehet.

Metszés

Hogy mindig rendezett legyen, célszerű virágzás után kissé megmetszeni.

Betegségek, kártevők

A betegségekkel és a kártevőkkel szemben ellenállónak mondható, bár a takácsatkák néha megtámadhatják.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek