Nárcisz (Narcissus) gondozása, ültetése, szaporítása

Narcissus 'Flower Record'
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A nárcisz (Narcissus) bemutatása, gondozása

Narcissus 'Barrett Browning'

Narcissus ‘Barrett Browning’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Loadmaster

A nárcisz (Narcissus) az amarilliszfélék családjába tartozó növénynemzetség. A nemzetség számos nárcisz faja a tavasz, kora tavasz elmaradhatatlan virága.

A nárcisz évelő hagymás növény, fajtáinak száma szinte végtelen, találsz köztük egészen kistermetű, kisvirágú, és persze magas, teltvirágú fajtákat is, amelyek fehérben és a sárga árnyalataiban játszanak.

Nemcsak kerted dísze lehet a nárcisz, akár vágott virágként, vagy cserépben hajtatva lakásodba is becsempészheted vele a tavaszt!

Narcissus 'Tête-à-Tête'

Narcissus ‘Tête-à-Tête’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A nárciszt már az ókori görögök is termesztették főleg azért, hogy kellemes illatú olajat nyerjenek ki belőle. A kedves külsejű virág később Európa több országában is népszerű tavaszi virág lett. Magyarországon sem hiányozhat a virágágyásokból, mivel nagyon jól társítható más évelőkkel, valamint egyéb növényekkel is! 

Narcissus 'Flower Record'

Narcissus ‘Flower Record’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

Ültetéséhez olyan helyet keress, ahol a talaj megfelelően vízáteresztő, és tápanyagnak sincs híján, valamint a növény elég fényt kap. Hagymáit az ősz első felében ültesd el. A hagymák jól viselik a telet, külön takarás nélkül is ellenállnak a fagyoknak.

A virágzást követően a nárcisz zöld részei elszáradnak, ezeket csak akkor vágd le, ha már teljesen elszáradtak.

A nárcisz hagymákat érdemes néhány évente felszedni, nyár elején, így még szebb virágzást érhetsz el. Szaporítani a hagymákról leválasztott sarjak segítségével tudod.

A nárcisz ültetése ősszel

Mikor kell ültetni a nárciszt?

Narcissus 'Little Gem'

Narcissus ‘Little Gem’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: Distant Hill Gardens / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A nárcisz ültetésére a legjobb időpont az október, mert ilyenkor már a talajban lakó kártevők nem túl aktívak, ugyanakkor a talaj még eléggé meleg.

Ha megkockáztatod, hogy a talajlakó kártevők esetleg károsíthatják a hagymákat, akkor szeptembertől, november elejéig, az első fagyokig bármikor elvégezheted az ültetést.

Milyen helyre kerüljön?

Narcissus ‘Ice Follies’

Narcissus ‘Ice Follies’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: mattbuck

A nárcisz fényigényes növény, ezért világos, vagy napos helyre, homokos, lazább szerkezetű talajba ültesd, ilyen körülmények között fejlődik legszebben. A nárcisz jól mutat csoportosan ültetve évelőágyásban, valamint más tavaszi virágokkal kombinálva is. Kimondottan jól illik a színpompás jácintokhoz!

Milyen mélyre és távolságra kell elültetni a hagymákat?

Narcissus 'Fortune'

Narcissus ‘Fortune’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: A. Barra

Az ideális ültetési mélység kb. 20-25cm, az ültetési távolság pedig kb. 10cm. Először készítsd el az ágyást. Az ágyás előkészítése során gyomláld ki, és ásd fel azt a területet, ahova a hagymákat szeretnéd elültetni.

Ha ezzel kész vagy, akkor készíts a hagymák számára ültetőgödröket, majd csúccsal felfelé helyezd bele őket. Végül takard be a hagymákat földdel. Beöntözni nem kell őket.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Loadmaster

Wikipédia / Szerző: A. Barra

Flickr / Szerző: Distant Hill Gardens / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

Wikipédia / Szerző: mattbuck

Források: Wikipédia; Bálint Gazda

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek