Így ültesd át a szobanövényeket tavasszal!

átültetés
írta: Kertész Viola frissítve: 2020 April 22.

Miért kell átültetni a szobanövényeket?

szobanövények

Kép forrása: Pixabay.com

Ahhoz, hogy szobanövényeid szépségét sokáig élvezhesd, törődni kell azon részeivel is, melyeket nem látsz, ez nem más mint a gyökérzet. A legfontosabb, hogy az ültetőközeget – leggyakrabban a virágföldet – megfelelő állapotban tartsd, így a gyökérzet egészséges marad, fel tudja venni a szükséges víz és tápanyag mennyiséget, valamint megtartja a növényt.

Az ültetőközeg az idő múlásával rossz szerkezetűvé, tömörödötté válik, és tápanyagtartalma is kimerül. A növény is fejlődik, gyökérzete egyre nagyobb, kiterjedtebb lesz, zöldtömege is növekszik, így idővel kicsi lesz számára a cserép, amibe korábban ültetted. Ezeket a problémákat a szobanövény átültetésével orvosolhatod.

Ha csak a zöldtömeg nagy, a növény gyökérlabdája még nem, és olyan növényről van szó, ami metszhető, akkor a metszés is megoldást jelenthet. Azonban, ha már a virágföld is rossz szerkezetű, tömörödött és áporodott, nem szabad halogatnod az átültetést!

Mikor lehet átültetni a szobanövényeket?

Átültetéskor, ha virágos növényről van szó, a virágzási időt mindenképpen kerüld el, az optimális időpont egyéb esetben tavasz elején van.

Milyen az igazán jó ültetőközeg?

átültetés

Kép forrása: Pixabay.com

Ezt otthon, akár magadnak is előállíthatod, de ez a ritkább eset. Kevés kivételtől eltekintve praktikusabb a kertészeti üzletekben kapható földkeverékeket használni.

Ezen nem ajánlott spórolni, mert később csak károd lesz belőle, ezért célszerű a legalább közepes árfekvésű termékekből választani. Sok növényhez készítenek (pl. orchideák, kaktuszok, azáleák) speciális ültetőközeget, ha van rá lehetőséged válaszd ezeket!

Az ültetőközeg akkor megfelelő, ha: levegős, tápanyagban gazdag, átereszti a vizet, de egyúttal jó vízmegkötő és kémhatása enyhén savas (ez 5-6,5-ös pH-t jelent). Otthon vagy az áruházakban legtöbbször különböző virágföldekkel, agyaggolyóval és rostos tőzeggel találkozhatsz, mint ültetőközeg.

A virágföldek általában tőzegből, homokból, agyagból és perlitből vagy hungarocell pehelyből állnak. Ezek különböző arányú keveréke a legtöbb növény számára tökéletesen megfelel.

Barátkozz meg az agyaggolyó használatával!

agyaggolyó

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lucis

A megfelelő ültetőközeget kombinálhatod agyaggolyóval. Az agyaggolyó otthoni használata még kevésbé elterdett, a profi növénydekorációs cégek viszont rendszeresen használják pozitív tulajdonságai miatt.

Az agyaggolyó előnye, hogy szilárd szerkezetű, és porózus anyag, mely felveszi a felesleges vizet, és ha kell, leadja azt. Többféle módon használhatod: szórhatsz belőle a földlabda tetejére, és amellett, hogy díszít, csökkenti a víz elpárolgását is.

Ha a cserép aljára szórsz belőle, körülbelül egy ujjnyi vastagságban, egy vízelvezető réteget hozhatsz létre, ezzel megakadályozhatod, hogy túlöntözés esetén a szobanövény földje túlzottan átnedvesedjen. A felesleges vizet – bizonyos mennyiségig – felveszi az agyaggolyó.

Átültetés lépésről-lépésre

1. Előkészületek

Az új edény átmérője kb. 2 cm-rel legyen nagyobb, mint a régi edényé volt. Ha nagyon száraz a szobanövényed földje, mielőtt nekikezdenél a munkának kicsit öntözd meg.

2. A növény eltávolítása a régi kaspóból

átültetés

Kép forrása: Pixabay.com

Ha kis termetű, kerámia- vagy, műanyagkaspós növényről van szó, a kezeddel takard el a földlabda tetejét, fordítsd fejjel lefelé a növényt és óvatosan rázd ki a cserépből. Ha olyan műanyag tartóban van, amit nem szeretnél újra felhasználni, nyugodtan vágd fel.

Nagy szobanövényt úgy szabadíthatsz meg legkönnyebben a kaspójától, hogy megkérsz valakit, hogy enyhén emelje meg a növényt, te pedig két (ökölbe szorított) kézzel óvatosan leütögeted róla a tartót. Persze fordítva is csinálhatjátok.

3. A gyökérzet ellenőrzése

Ezután nézd meg a gyökérzet állapotát, és csak akkor távolíts el belőle, ha vannak elpusztult részek. Egyéb esetben csak kicsit lazítsd meg a gyökereket.

4. A növény beültetése

Mielőtt az új tartóba helyeznéd a növényt – ha tálca nélküli, zárt kaspós megoldást választasz – tegyél az edény aljába 1-2 ujjnyi vastagságban agyaggolyót, és távolítsd el a szobanövény földlabdájának legfelső, összetömörödött rétegét.

Erre az agyaggolyó rétegre kerüljön annyi föld, amennyire ráhelyezve a növényt, a földlabda teteje és a cserép pereme között még marad egy néhány centiméteres víztér, így könnyebb öntözni. A földlabda körüli friss földréteget tömörítsd meg annyira, hogy megtartsa az edényben a növényt.

5. Teendők a beültetés után

Ezután, már csak annyi a teendőd, hogy megöntözöd a növényt. Ha ablakban volt a szobanövényed, pár hétig ne tedd oda vissza, inkább keress neki egy világos helyet a lakásban.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Lucis

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek