Minden, amit a szobanövények metszéséről tudnod kell!

metszőolló
írta: Kertész Viola frissítve: 2020 April 22.

Miért és mikor kell metszeni a szobanövényeket?

metszőolló

Kép forrása: Pixabay.com

Néhány szobanövény metszés, ápolás híján, főleg ha nem kedvező fényviszonyok között tartod, megnyúlik, felkopaszodik.

Ezen a problémán legkönnyebben a rendszeres metszéssel segíthetsz, illetve azzal, ha metszés után a szobanövényt a számára szükséges fényviszonyok mellett neveled.

A metszésre a tavasz a legjobb időpont, de a téli időszakot leszámítva máskor is nyugodtan hozzáfoghatsz.

Minden faj esetében fontos, hogy éles, tiszta szerszámmal dolgozz és amennyire csak lehetséges, ne hagyj csonkot a levelek, elágazások felett.

Fikuszok metszése

Ficus longifolia

Ficus longifolia / Kép forrása: CityPlant.hu

Metszés szempontjából nincs nagy eltérés a különböző fikuszok között. Munka előtt érdemes kesztyűt húznod, és leteríteni a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt.

Figyelj rá hogy egy-egy ágat vagy tőből vágj le vagy egy levélnél vágd el. Érdemes lentről felfelé haladnod, egy kényelmes sávban. Ha ezzel végeztél forgasd meg a növényt, vagy részletenként haladj körbe.

Szebb formákat leginkább a kislevelű fikusznál (Ficus microcarpa), a csüngőágú fikusznál (Ficus benjamina), vagy a hosszúlevelű fikusznál (Ficus longifolia) tudsz elérni.

Az alakítást sokszor behatárolja az, hogy a növény már itt-ott – főleg az alsóbb részein – kopasz, de ezen kívül kedvedre alakíthatod a növény formáját. Ha a törzsön hosszan felkopaszodott, megnyúlt hajtású kislevelű vagy hosszúlevelű fikuszod van még az sem menthetetlen.

Ilyenkor a legjobb, ha a hajtásokat egymásba fonod vagy egymáshoz drótozod, egy sűrűbb koronát kialakítva és utána metszed meg.

Ezzel a módszerrel olyan növényeket is viszonylag gyorsan rendbe rakhatsz, amelyeknek a hajtásvégein épphogy csak pár levél van.

Szobai futóka, kúszó filodendron, könnyezőpálma metszése

Epipremnum-aureum

Kép forrása: Pixabay.com

Akár mohakaróra futtatott példányról, akár csüngő darabról van szó, mindkettőnél ugyanúgy járj el. A felkopaszodott szárakat az utolsó levélig nyugodtan visszavághatod, ha nincs legyengülve a növény, akkor ki fog hajtani.

Ha annyira hosszúak a levél nélküli szárak, hogy már ez sem elég, akkor a csúcsokon a friss, leveles hajtásokat 20-30 cm-es hosszúságban vágd le és vízben pár hét alatt gyökereztesd meg.

Ezután beültetheted őket a régi növény földjébe, így több lépésben kiváltva azt. Az új növények növekedését segíti, ha a régi növény talajának felső rétegét felfrissíted új földdel.

Dracéna, sugárarália, buzogányvirág metszése

A megfásodott részen gyakorlatilag bárhol elvághatod a növényt, ott ki fog hajtani. Ha a 20-30 cm-es leveles csúcsot levágod, vízben vagy földben meggyökereztetheted.

Képek forrása:

Pixabay.com

CityPlant.hu

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek