Amarillisz () gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása – Amarillisz fajták képekkel

Amarillisz
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

Az amarillisz vagy lovagcsillag (Hippeastrum) Amerika trópusi és szubtrópusi területein őshonos, az amarilliszfélék családjába tartozó, fagyérzékeny szobai dísznövény. A hazai kertészetekben és kereskedésekben a nemesített változata kapható. A virágai látványosak, színpompásak, és leginkább tél végén, tavasz elején díszítik a lakást. A virágok tölcsér alakúak, lehetnek egyszínűek vagy csíkozottak. Sajnos csak rövid ideig, 10-12 napig virágzik. Bár a neve alapján az Amarillys nemzetségbe sorolnánk, mégsem tartozik a valódi amarilliszek közé.

Amarillisz

Nyáron a hagymáit a kertbe is ültethetjük, de ősszel mindenképp érdemes felszedni őket, és bent nevelni a növényt, mert hazánkban meglehetősen fagyérzékeny. Ugyanakkor hosszú életű növény, akár 8-10 évig is elél, ha megfelelően gondozzuk. Vágott virágként is ismerik.

Gondozás

Első ránézésre az amarillisz egy nehezen gondozható növénynek tűnhet, pedig egyáltalán nem az, bár kezdő kertészeknek nem nagyon javasolt próbálkozni vele.

Talajigény

Tápanyagdús, tőzeges, savanyú talajba érdemes ültetni, különösen, ha mi magunk próbálkozunk a hajtatásával. Ha szabadföldbe kerül, akkor szintén tápanyagdús talajt keressünk a számára.

Tápozás

Külön tápozást nem igényel, ha a talaja megfelelően gazdag tápanyagban.

Fényigény

A hagyma hajtatásakor félárnyékos, árnyékos helyet kell keresni az amarillisz számára, ám ha már megfelelően megnő, és bimbókat hoz, akkor napos helyre kell helyezni. A szabadban ültetve félárnyékos helyet kell keresnünk a számára.

Vízigény

Intenzív öntözést csak a akkor igényel, ha a szára megnő legalább 15-20 centire. Szabadba ültetve csak mérsékelten, de rendszeresen kell öntözni. Szeptembertől, amikor a levelek visszahúzódnak, már csak minimális öntözést igényel.

Hőigény

Meleg helyet csak a hajtatásakor igényel, amikor már virágokat hoz, akkor nem szükséges a magas hőmérséklet.

Szaporítás

Szaporítani hagymával lehet.

Teleltetés

Szeptemberben, amikor a levelek teljesen visszahúzódnak, mindenképp fel kell szedni a hagymákat, mert 2 hónap pihentetésre van szüksége az amarillisznek, hogy a következő ültetéskor virágot hozzon.

Ültetés, átültetés

Az amarillisz ültetése nem bonyolult, de odafigyelést igényel. A hagyma nagyságánál kétszer akkora cserépre lesz szükség. Az ültetéskor úgy járjunk el, hogy a hagyma csúcsa kiálljon a cserépből. Alapos öntözés után sötét, meleg helyre kell tenni a növényt, hogy meginduljon a növekedése. Tavasszal a kertbe is kiültethető, de csak félárnyékos helyre, szeptemberbe pedig mindenképp fel kell szedni a hagymákat a levelek visszahúzódása után.

Virágzás

Tél végén, tavasz elején hozza színpompás, tölcsér alakú virágait.

Betegségek, kártevők

Az amarillisz betegségekre és kártevőkre nem érzékeny.

Fontos tudnivalók

Jó, ha tisztába vagyunk vele, hogy az amarillisz mérgező anyagokat is tartalmaz, ezért nem árt vele óvatosan bánni.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek