Aranypálma (Dypsis Lutescens) gondozása, betegségei – Aranypálma fajták képekkel

Aranypálma
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

Az aranypálma, melyet areca pálmának, aranygyümölcspálmának vagy pillangópálmának is neveznek (Dypsis Lutescens), egy Madagaszkárról származó pálmafajta, mely természetes élőhelyén akár a 20 méteres magasságok is elérheti, de lakásban tartott fajtája mindössze 1,5-2 méter magasra nő meg. Az egyik legnépszerűbb szobanövénynek számít, hazánkban is gyakran találkozhatunk vele a lakásokban. A megjelenése hasonló a kenciapálmáéhoz, a legnagyobb különbség a két növény között, hogy az aranypálma leveli világosabb zöldek, a levélgerincen pedig fekete pontokat fedezhetünk fel.

Aranypálma

A levelek 40-60 levélkéből tevődnek össze, és egymástól függetlenül növekednek. Ezek a különleges levelek adják az aranypálma fő díszítő értékét.

Gondozása

A gondozása nem olyan bonyolult, de odafigyelést igényel.

Talajigény

A legjobb, ha szerves tápanyagban gazdag, savas, jó a vízáteresztő képességű talajba ültetjük.

Tápozás

A tápanyagigénye főleg nyáron, a növekedési időszakban magas, ekkor érdemes hetente gondoskodni a tápanyag utánpótlásról magas nitrogén tartalmú tápoldattal. Arra azonban figyelni kell, hogy ne adagoljuk túl a tápoldatot, mert a magas tápanyagtartalom is károsíthatja a leveleket.

Fényigény

Az aranypálma fényigényes növény, de csak a közvetett fényt kedveli. Közvetlen, erős fényben a levelei megéghetnek, ennek következtében pedig meg is sárgulnak.

Vízigény

Az aranypálma közepesen vízigényes növény, fontos, hogy a földje mindig kissé nedves legyen. A pangó vizet azonban nem kedveli, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet. Emellett a csapvíz klórtartalmára is érzékeny a növény, ezért célszerű szűrt vagy desztillált vizet használni az öntözéséhez.

Hőigény

Mivel trópusi vidékről származó növényről van szó, ezért melegigényesnek mondható. A legideálisabb számára 18-24 °C közötti hőmérséklet. A hidegre érzékeny, 10 fok alatt elpusztul, ezért ha a teraszon vagy az erkélyen szeretnénk tartani, akkor éjszakára mindenképp vigyük be, ha a hőmérséklet 12 fok alá süllyed.

Páraigény

Páraigénye magas, hiszen trópusi növényről van szó.

Szaporítás

Az aranypálma magokkal és tőosztással is szaporítható.

Metszés

Különösebb metszést nem igényel, mindössze az idős, elszáradt leveleket kell tőből eltávolítani a növényről.

Teleltetés

Teleltetést külön nem igényel, de arra figyeljünk, hogy a hideget nem kedveli, 10 fok alatt elpusztulhat.

Ültetés, átültetés

Az aranypálma kisméretű ültető edényben is szépen fejlődik, de a növekedése megáll, ha a gyökere teljesen benövi a rendelkezésére álló teret. Célszerű nagyobb méretű edényt keresni a számára, amiben szépen fejlődhet.

Virágzás

Az aranypálma virágai jellegtelenek, sokszor észrevehetetlenek, de nem is virágzik túl gyakran szobai körülmények között.

Betegség

A betegségekre nem kimondottan érzékeny növény, de a magas páratartalomnak köszönhetően a gombák és néhány bakteriális fertőzés megtámadhatja.

Kártevők

Fő kártevői az atkák és a pajzstetvek.

Jótékony hatásai

Az aranypálmának levegőtisztító tulajdonsága van. Több tanulmány is bizonyította, hogy ez a növény képes megkötni a benzolt, formaldehidet és a triklór-etilént a levegőből.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek