Aszparágusz (Asparagus densiflorus) gondozása – Aszparágusz fajták képekkel

Aszparágusz
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

Az aszparágusz vagy más néven tömött klárisfű vagy tűlevelű aszparágusz (Asparagus aethiopicus, Asparagus sprengeri) Dél-Afrikában őshonos, a liliomfélék családjába tartozó növény. Sokan hiszik, hogy páfrány, de ez tévedés. Az aszparágusz az apró, spárgára vagy lándzsa hegyekre hasonlító levelei miatt kapta a nevét. A legismertebb és legkedveltebb aszparágusz a tűlevelű aszparágusz, melyet futónövényként is tarthatunk, de akár bokorként is nevelhető. Az aszparágusz szára magasra, akár 1 méteresre is megnőhet. Levelei tűszerűek, élénkzöldek és aprók, szárain tövisek is vannak.

Aszparágusz

Gondozás

Az aszparáguszt könnyű gondozni, mivel igénytelen növény, ezért tökéletes választás kezdő kertészek kertjébe is.

Talajigény

Az aszparáguszt jó vízáteresztő képességű, laza talajba ültessük. Ha a kerti talaj túl kötött, mindenképp lazítsuk fel ültetés előtt.

Tápozás

Tápozást nyáron igényel, de ilyenkor is elég havonta egyszer tápoldatról gondoskodni. Télen egyáltalán nem igényel plusz tápanyagot.

Fényigény

Fényigényes növény, legjobban a tűző napos helyeken, és közvetlen napfényben fejlődik. Félárnyékban is megél, de itt lassabban fog növekedni, a levelei pedig elsárgulhatnak.

Vízigény

Az aszparágusz vízigénye átlagos, csak akkor öntözzük, ha a talaja kissé kiszárad. Az aszályosabb időszakban gyakrabban kell majd öntözni, de télen nagyon ritkán igényli. A növény levele jelzi, ha több vízre van szüksége, ugyanis ebben az esetben halványzölddé válik. A túlöntözést nem bírja a növény, de a levelek ezt is jelzik, ilyenkor megbarnulnak.

Hőigény

Legjobban 10-24 °C közötti hőmérsékletet kedvelik, de hidegebb hőmérsékleten, akár 2-3 fokon is megélnek egy rövid ideig.

Szaporítás

Szaporítani tőosztással vagy magokról lehet.

Metszés

Metszést csak ritkán igényel. Főként az elsárgult, megbarnult ágakat kell eltávolítanunk.

Teleltetés

Mivel trópusi növény, ezért télen teleltetni kell egy hűvösebb, száraz helyen.

Virágzás

Az aszparágusz a szép és mutatós levélzete mellett virágokat is nevel a tavasz folyamán, melyek vörös, mérgező bogyókká alakulnak.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel szemben ellenálló, de a kártevők közül a levéltetű, pajzstetű vagy takácsatka is megtámadhatja. Sajnos a rovarölő szerekre érzékeny növény, ezért a kártevők ellen inkább szappanos vizet vagy más természetes megoldást használjunk.

Fontos tudnivalók

A tűlevelű aszparágusz mérgező növény, ezért érdemes a gyerekeket és a háziállatokat távol tartani tőle. Tövisei is veszélyesek lehetnek.

 

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek